NASA a gasit o stea care e absorbita de o gaura neagra

Scris de

Inexistente pentru habotnicii religiosi, gaurile negre nu se pot vedea din moment ce nici macar lumina nu scapa de imensa gravitatie.

Noroc ca astronomia poate detecta prezenta lor si altfel. De exemplu, un satelit NASA care urmareste razele gamma in Univers a descoperit luna trecuta o explozie imensa de energie de la o galaxie aflata la o distanta mare. Iar astronomii cred ca este “cantecul de lebada” al unei stele sfasiata de o gaura neagra.

Emisiile de raze gamma sunt printre cele mai mari explozii cunoscute in univers, aruncand in spatiu la fiecare 1-2 secunda tot atata energie cat soarele nostru in 10 miliarde de ani. Acestea sunt destul de rare si tind sa se intample doar in galaxiile indepartate, ceea ce e bine deoarece una care se intampla la 200.000 de ani-lumina poate distruge stratul de ozon al planetei noaste si sa ne cauzeze o extinctie in masa.

Daca nu ne facem noi cu mana noastra una pana atunci, prin incalzirea globala

Emisia captata de satelitul “Swift” nu a fost un eveniment tipic. O energie colosala a fost trimisa in eter, de circa un trilion de ori mai puternica decat soarele nostru, dar modul in care lumina a ajuns la apogeu si apoi s-a stins nu indica o explozie, ci o stea consumata de o gaura neagra supermasiva aflata in centrul unei galaxii la circa 4 miliarde de ani-lumina distanta.
Steaua a cazut cumva prada fortelor imense si a inceput “se intinda”, cand fortele gaurii negre au depasit gravitatia stelei insasi, rupand-o pur si simplu. Ramasitele au orbitat pentru o vreme gaura neagra formand pentru o vreme un disc de acretie care inca avea mari cantitati de energie pana sa treaca de linia de singularitate.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Dvice

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.