Producatorul BlackBerry intra in vrie

Scris de

Actiunile Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry si al tabletei PlayBook, au scazut vineri pe bursa cu 21,45%, nivel nemaiintalnit din 2006, dupa ce compania canadiana a adus rezultate financiare sub asteptari si a scazut estimarile de profit petnru intreg anul.

RIM a raportat un profit net de 695 milioane de dolari la venituri de 4,9 miliarde de dolari. Compania a anuntat ca a livrat 13,2 milioane de telefoane si 500.000 de tablete PlayBook, insa “macelul” a venit din cauza ca firma nu e in stare sa isi traga un avantaj din actualele trenduri in domeniul telefoniei mobile. Actiunile RIM au scazut cu 38% de la finele lui aprilie pana acum. Apple a tras o salva la adresa RIM anuntand in urma cu doua saptamani lansarea iMessage, un sistem care sa concureze popularul Blackberry Messenger. Deja iPhone a inceput sa disloce telefoanele BlackBerry in mediul corporatist.

Lovitura sub centura

Zeci de analisti au retrogradat estimarea de pret pentru actiunile companiei, majoritatea in jurul a 30 de dolari bucata. Ba mai mult, al saselea investitor din companie, Stephen Jarislowsky – presedintele Jarislowsky Fraser Ltd – a anuntat pentru Bloomberg ca iese din actionariat. “Au ramas culcati pe laurii lor”, a spus Stephen Jarislowsky, care a adaugat ca “Steve Jobs e un om de marketing mult mai bun”. Jarislowsky deja a vandut deja 50% din actiunile detinute. Jarislowsky Fraser Ltd detinea 10,2 milioane de actiuni RIM la finele primului trimestru. Investitorii nu mai au incredere nici in structura cu doi directori executivi a companiei, cu Jim Balsillie si Mike Lazaridis. Cei doi se lauda cu cresterea veniturilor din pietele emergente, insa problema e acasa, in cele dezvoltate, unde vanzarile scad ca urmare a cresterii preferintei pentru iPhone si Android.

De mana cu Nokia

Daca in februarie unii analisti credeau ca RIM e in stare sa traga spuza pe turta sa o data cu implozia Nokia, acum e din ce in ce mai evident ca si ea se duce de-a berbeleacul. Problema sa este ca are o gama de telefoane imbatranite si ca pana acum nu a introdus pe piata nimic nou in acest an, nici macar revolutionarul Bold 9900. De asemenea, dezvoltatorii de aplicatii sunt nauciti de strategia firmei: din toamna urmeaza sa intre in vanzare smartphone-uri cu sistemul de operare Balckberry OS 7 dar acesta nu e cel final pe care se bazeaza compania, ci QNX, care va veni din 2012 pe telefoane. Actualmente, QNX e prezent pe tableta PlayBook. Banca canadiana RBC Capital Markets crede ca strategia RIM de a face compatibile aplicatiile Android pe QNX e potrivita, insa investitorii nu au incredere.

Tinta de preluare

La o capitalizare de 14,5 miliarde de dolari, RIM a intrat in teritoriul in care este o tinta vie pentru preluare. Dar, daca acum aproape 2 ani, cand Steve Ballmer si Microsoft doreau RIM, compania valora 40 de miliarde, acum Microsoft e mai aproape de preluarea Nokia, impreuna cu care are un parteneriat legat de integrare Windows Phone 7 pe dispozitivele sale. La acel moment, Palm era in aceeasi situatie, Microsoft a ratat ocazia si acum si-a transformat cel mai mare aliat, HP, intr-un dusman pe zona de telefoane mobile si tablete PC. In plus, acum Microsoft are deja doua sisteme de operare potrivite pentru procesoarele ARM – WP7 si viitorul Windows 8 – asa ca nu mai exista nicio logica pentru achizitionarea altora doua de la RIM…

Ca atare, in carti ramane Oracle, care are si banii si ambitia de a fi un “Apple pentru companii”, ce sa livreze servicii integrate software si hardware multinationalelor.

Sursa: Market Watch
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.