Producatorul BlackBerry intra in vrie
Scris de Daniel Ionascu
Actiunile Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry si al tabletei PlayBook, au scazut vineri pe bursa cu 21,45%, nivel nemaiintalnit din 2006, dupa ce compania canadiana a adus rezultate financiare sub asteptari si a scazut estimarile de profit petnru intreg anul.
RIM a raportat un profit net de 695 milioane de dolari la venituri de 4,9 miliarde de dolari. Compania a anuntat ca a livrat 13,2 milioane de telefoane si 500.000 de tablete PlayBook, insa “macelul” a venit din cauza ca firma nu e in stare sa isi traga un avantaj din actualele trenduri in domeniul telefoniei mobile. Actiunile RIM au scazut cu 38% de la finele lui aprilie pana acum. Apple a tras o salva la adresa RIM anuntand in urma cu doua saptamani lansarea iMessage, un sistem care sa concureze popularul Blackberry Messenger. Deja iPhone a inceput sa disloce telefoanele BlackBerry in mediul corporatist.
Lovitura sub centura
Zeci de analisti au retrogradat estimarea de pret pentru actiunile companiei, majoritatea in jurul a 30 de dolari bucata. Ba mai mult, al saselea investitor din companie, Stephen Jarislowsky – presedintele Jarislowsky Fraser Ltd – a anuntat pentru Bloomberg ca iese din actionariat. “Au ramas culcati pe laurii lor”, a spus Stephen Jarislowsky, care a adaugat ca “Steve Jobs e un om de marketing mult mai bun”. Jarislowsky deja a vandut deja 50% din actiunile detinute. Jarislowsky Fraser Ltd detinea 10,2 milioane de actiuni RIM la finele primului trimestru. Investitorii nu mai au incredere nici in structura cu doi directori executivi a companiei, cu Jim Balsillie si Mike Lazaridis. Cei doi se lauda cu cresterea veniturilor din pietele emergente, insa problema e acasa, in cele dezvoltate, unde vanzarile scad ca urmare a cresterii preferintei pentru iPhone si Android.
De mana cu Nokia
Daca in februarie unii analisti credeau ca RIM e in stare sa traga spuza pe turta sa o data cu implozia Nokia, acum e din ce in ce mai evident ca si ea se duce de-a berbeleacul. Problema sa este ca are o gama de telefoane imbatranite si ca pana acum nu a introdus pe piata nimic nou in acest an, nici macar revolutionarul Bold 9900. De asemenea, dezvoltatorii de aplicatii sunt nauciti de strategia firmei: din toamna urmeaza sa intre in vanzare smartphone-uri cu sistemul de operare Balckberry OS 7 dar acesta nu e cel final pe care se bazeaza compania, ci QNX, care va veni din 2012 pe telefoane. Actualmente, QNX e prezent pe tableta PlayBook. Banca canadiana RBC Capital Markets crede ca strategia RIM de a face compatibile aplicatiile Android pe QNX e potrivita, insa investitorii nu au incredere.
Tinta de preluare
La o capitalizare de 14,5 miliarde de dolari, RIM a intrat in teritoriul in care este o tinta vie pentru preluare. Dar, daca acum aproape 2 ani, cand Steve Ballmer si Microsoft doreau RIM, compania valora 40 de miliarde, acum Microsoft e mai aproape de preluarea Nokia, impreuna cu care are un parteneriat legat de integrare Windows Phone 7 pe dispozitivele sale. La acel moment, Palm era in aceeasi situatie, Microsoft a ratat ocazia si acum si-a transformat cel mai mare aliat, HP, intr-un dusman pe zona de telefoane mobile si tablete PC. In plus, acum Microsoft are deja doua sisteme de operare potrivite pentru procesoarele ARM – WP7 si viitorul Windows 8 – asa ca nu mai exista nicio logica pentru achizitionarea altora doua de la RIM…
Ca atare, in carti ramane Oracle, care are si banii si ambitia de a fi un “Apple pentru companii”, ce sa livreze servicii integrate software si hardware multinationalelor.
Etichete: analiza, Apple, BlackBerry, BlackBerry Merssenger, BlackBerry OS, extern, Google, HP, iMessage, iPhone, Jim Balsillie, Microsoft, Mike Lazaridis, Nokia, Oracle, Palm, RIM, smartphone, stiri, tablete, video