Razboiul valutar se inteteste: Fujifilm cere curs fix pentru yen, ca in Elvetia

Scris de

Din ce in ce mai multe companii nipone solicita Bancii Centrale a Japoniei introducerea unui curs fix pentru yen, ca urmare a aprecierii monedei orientale din cauza turbulentelor de pe pietele financiare provocate de criza datoriilor.

Shigetaka Komori, presedintele Fujifilm Holdings, s-a alaturat si el corului din ce in ce mai mare de manageri ai conglomeratelor japoneze care cer interventia pe pietele valutare. In luna noiembrie, Carlos Ghosn, seful Nissan, a cerut acelasi lucru si a precizat ca multe proiecte de investitii sunt mutate in afara tarii deoarece companiile nu pot tine pasul.
Komori a spus ca un curs fix de 90 de yeni pentru un dolar ar fi unul “corect”, comparativ cu actualul curs de 77 de yeni pentru moneda americana.
Ministrul de Finante, Jun Azumi, a declarat reporterilor ca e greu pentru Japonia sa impuna un astfel de curs din cauza cantitatii mari de yeni aflati in circulatie pe pietele globale, ca urmare a faptului ca e a treia moneda de circulatie internationala, dupa dolar si euro.
Komori a mai spus ca diversificarea a facut ca societatea pe care o pastoreste sa nu aiba soarta celebrei Eastman Kodak, ce se pregateste sa intre in faliment.

Fujifilm nu mai produce doar filme fotografice si s-a extins si in zona fotografiei digitale, a imprimantelor, in domeniul sanitar si a productiei de display-uri cu cristale lichide. Totusi, in octombrie si-a scazut cu 15% estimarea de profit operational pentru anul financiar care se termina in martie, pana la 1,8 miliarde de dolari, din cauza yenului puternic si a incertitudinilor economice globale.

Daca statele din intreaga lume au acceptat interventia Bancii Japoniei pe piete dupa cutremurul de 9 grade de anul trecut din martie, cand conglomeratele nipone repatriau bani pentru raparatii, si au apreciat yenul, comunitatea internationala nu a privit cu ochi buni interventia-record din octombrie, cand a pompat pe piata 10 trilioane de yeni, echivalentul a 130 de miliarde de dolari, pentru a stopa aprecierea.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.lenstip.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] NEC Corp pana la producatorii de televizoare Panasonic sau Sharp. Acestea au fost afectate masiv de yenul puternic, concurenta acerba de pe piata tv si aparitia unor noi rivali, precum Apple si Samsung. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.