Senatul SUA acuza Apple ca foloseste paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor
Scris de Daniel Ionascu
Pregatiti-va floricelele si scoateti berea de la frigider: o comisie a Senatului american acuza Apple ca a evitat sa plateasca taxe in valoare de 44 de miliarde de dolari prin exploatarea unor chichite legislative si folosirea unor paradisuri fiscale.
“Apple nu s-a multumit doar sa mute profiturile in offshore-uri. Apple a incercat sa ajunga la Sfantul Graal al evitarii taxelor. A creat entitati offshore in care pastreaza zeci de miliarde de dolari, in timp ce sustine ca nu au rezidenta pentru plata de taxe nicaieri”, a declarat senatorul democrat Carl Levin, care conduce subcomisia si va prezida audierile.
Pe de alta parte, Apple a facut nimic ilegal in incercarea de a-si reduce contributiile la stat, se arata in raport. “Aceasta este definitia unei brese legislative: respecta legea, dar incalca spiritul legii”, a spus Levin. In plus, Apple sustine ca are multi bani in strainatate pentru ca 60% din veniturile sale de anul trecut au provenit din strainatate. Gigantul spune ca sistemul actual aplica o serie de „concepte industriale la economia digitala”.
Cum se misca banii fara sa fie vazuti
Ca si multe alte companii, este vizata activitatea celor cinsi subsidiare din Irlanda, prin care s-ar dirija cea mai mare parte a profiturilor. Apple Sales International nu a platit practic taxe la vanzari de 74 de miliarde de dolari intre 2009 si 2012. In 2011, subsidiara a platit taxe de 10 milioane de dolari la profituri de 22 miliarde de dolari, o rata de 0,05%. Pe langa aceasta, gigantul mai controleaza Apple Operations International, Apple Operations, Apple Operations Europe si Apple Distribution International.
Investigatia a relevat ca Apple a incheiat un acord special cu Irlanda pentru a plati un impozit pe profit de 2%, cu mult sub nivelul de 12% practicat de statul europen pentru companii.
Irlanda, in schimb, spune ca nu este de vina pentru ca Apple nu-si plateste taxele.
Investigati, investigati, investigati
Nu este prima data cand Apple a fost aratata cu degetul: in aprilie 2012, New York Times publica o investigatie prin care se prezenta pe indelete strategia de optimizare fiscala folosita de Apple, faimoasa „double Irish with a Dutch sandwich”. Rata de impozitare a companiilor este de 35% in SUA.
Microsoft, Hewlett-Packard
Microsoft si Hewlett-Packard, cei mai mari producatori mondiali de software, respectiv calculatoare, au fost acuzate si ele ca au exportat profiturile si mentin o structura corporatista ce foloseste preturi de transfer si imprumuturi intre subsidiare prin care este evitata plata taxelor.
Google este vizata in Europa
Daca Apple are probleme in America, Google are in Europa. O investigatie Reuters a aratat cum echipele de vanzari ale Google din Marea Britanie negociaza contracte de publicitate pe teritoriul Regatului, pentru ca apoi contractele sa fie semnate cu o subsidiara … irlandeza. Aceeasi practica este folosita si in Romania.
Franta si Germania sunt alte state care preseaza atat corporatiile, cat si paradisurile fiscale precum Luxemburg, Cipru sau Austria, sa „iasa la lumina”.
Retailerul online Amazon este si el in vizor in Marea Britanie, in vreme ce Ebay este aratata cu degetul pentru operatiunile din Elvetia.
Coltul analistului
Dupa cum se vede, sectorul IT incepe sa inlocuiasca bancile si companiile petroliere in ura populara: daca bancile au provocat criza, colosii tehnologiei o intretin din cauza ca nu-si platesc taxele cuvenite, ceea ce prelungeste agonia cetatenilor de peste tot din lume din cauza austeritatii…
Asteptam sa vedem cand vor fi intrebate de bine si corporatiile din Romania ce utilizeaza sisteme similare.
Aaa, si mai multa indignare, fratilor! Trebuie sa constientizati ca daca nici macar mega-corporatiile nu-si platesc in mod cinstit taxele, atunci noi suportam pe spinarea noastra toata povara…
Etichete: Apple, Carl Levin, extern, Google, HP, Microsoft, recomandari, stiri, SUA
Comentarii (1)
[…] scandalul privind plimbarea banilor prin conturi dirijate catre paradisuri fiscale, iata ca o noua bomba cade in curtea Apple. Comisia Europeana analizeaza daca gigantul […]