Se strange latul: Apple, investigata de Comisia Europeana pentru tactici anticoncurentiale

Scris de

Dupa scandalul privind plimbarea banilor prin conturi dirijate catre paradisuri fiscale, iata ca o noua bomba cade in curtea Apple.
Comisia Europeana analizeaza daca gigantul electronicelor incearca sa isi elimine rivalii de pe piata din Europa impunand operatorilor telecom o serie de restrictii comerciale si concurentiale, scrie The Verge, care citeaza Financial Times.

Mai exact, ancheta se concentreaza pe o serie de conditii de distributie, pe care Apple le impune operatorilor, intre care prevederea ca niciun rival nu poate obtine conditii mai bune de vanzare, potrivit unor chestionare trimise de Executivul european mai multor operatori. Investigatia a fost declansata in urma plangerilor unor operatori de telefonie mobila si se afla inca intr-o faza preliminara.

Afacerea seamana perfect cu clauzele impuse de Apple distribuitorilor de carti in format electronic prin iBookstore, unde deja gigantul a fost luat la intrebari de autoritatile de competitie din ambele parti ale Atlanticului.
Pe de alta parte, pentru a ajunge la o investigatie formala, Comisia trebuie sa ajunga la concluzia ca Apple are o pozitie dominanta pe piata smartphone din UE. Or, avansul inregistrat de Samsung face dificile demersurile. In plus, Europa este locul de bastina al Nokia iar BlackBerry are, la randul sau, o cota de piata destul de maricica. La acestea se adauga multe marci locale, mici.

Conditii impuse operatorilor

Chestionarul de noua pagini incearca sa desluseasca daca Apple impune achizitia unui numar minim de iPhone-uri, restrictii in privinta bugetelor de marketing si clauze care stipuleaza ca Apple sa nu primeasca niciodata termeni de vanzare mai slabi decat alti producatori. „Daca existenta acestor comportamente este confirmata, atunci ar putea constitui incalcari ale legilor antitrust”, scrie FT.

De ce nu functioneaza 4G pe iPhone 5?

De asemenea, se incearca sa se afle daca Apple impune restrictii tehnice si contractuale pentru iPhone 5 in urma carora smartphone-ul nu poate fi folosit pe retelele 4G din Europa.
Mai multi utilizatori de telefonie s-au intrebat tot intrebat de ce retelele 4G LTE nu functioneaza pe o serie de smartphone-uri prezente in oferta, desi chipseturile acestora suporta benzile folosite. Aici, insa, e posibil ca o parte din vina sa fie a operatorilor, care prefera sa forteze abonatii sa treaca de la abonamente HSPA+ la LTE pentru a face mai multi bani.

Apple afirma, normal, ca toate contractele companiei respecta reglementarile UE…

Sursa: The Verge
Sursa foto: www.thelifefiles.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.