Amazon va cumpara pana la urma Twitch, nu Google

Scris de

twitchAmazon a castigat lupta cu Google si va achizitiona cu aproape un miliard de dolari Twitch, o platforma de streaming de jocuri cu peste 55 de milioane de utilizatori activi lunar.

Presa scria in luna mai ca YouTube – o unitate detinuta de catre Google – vrea sa cumpere Twitch cu un miliard de dolari, insa operatiunea a provocat dezamagire in sanul comunitatii de gameri, care se temea ca platforma va ajunge „corporatista“, iar interesul oamenilor va fi ignorat in dauna celui de a face bani.

Intre timp, Amazon a devenit un concurent-surpriza pentru Twitch, iar acum a facut anuntul oficial ca va prelua compania pentru 970 de milioane de dolari. Daca o integrare a Twitch cu YouTube venea ca o manusa pentru tanara companie, existau insa suspiciuni in privinta concentrarii pietei. In schimb, oficialii Twitch s-au temut ca societatea va deveni un fel de „ruda saraca“ a YouTube. Un alt motiv pentru care vanzarea s-a facut catre Amazon il constituie faptul ca gigantul retailului online ii va oferi mai multa libertate in planurile sale de dezvoltare.

Dar de ce a cumparat Amazon compania? Desi nu pare, Amazon are, la randul sau, foarte multe motive pentru a integra Twitch in oferta sa.

Filme online si publicitate pe site-uri

In primul rand, Amazon si Google se afla intr-o acerba concurenta cu YouTube si Netflix pentru a acapara cota de piata pe segmentul streamingului de filme si clipuri. Amazon permite clientilor sai care se aboneaza la serviciul Amazon Prime sa beneficieze, contra a 99 de dolari, de livrare gratuita a produselor achizitionate de pe Amazon in doua zile de la data achizitionarii, dar si sa aibe acces online colectia sa masiva de filme si seriale tv.

Wall Street Journal scria recent ca Amazon lucreaza si la un soft propriu care sa permita companiei sa livreze publicitate pe site-urile sale, concurand direct Google. Pe langa Amazon.com, gigantul mai detine si IMDb, cea mai mare baza de date despre filme de pe internet, iar acum ar putea injecta reclama si pe Twitch.tv.

Productii media

De asemenea, compania investeşte şi in alte canale media, cum ar fi serviciul de streaming pentru muzica sau serviciul de televiziune Instant View, pentru care chiar produce emisiuni. De altfel, Amazon a incheiat recent o intelegere cu gigantul media Time Warner pentru a transmite productia HBO.

Amazon copiaza Sony si ataca domeniul jocurilor

De asemenea, Amazon a anuntat recent si lansarea Fire TV, un dispozitiv care se conecteaza la televizor, dar aduce utilizatorilor si beneficiile internetului, precum rularea de aplicatii, jocuri, muzica si vizionarea de filme la discretie prin streaming. Fire TV este atat un gadget pentru streaming de filme cat si o mini-consola de jocuri. Practic, acum Amazon copiaza Sony, care detine atat studiouri ce produc jocuri video, dar produce si consola Play Station 4.

Amazon detine un studio de jocuri video in SUA, dupa ce a cumparat Double Helix, compania care a realizat jocul Killer Instinct. Concomitent, compania a incercat sa atraga tot mai multi programatori care sa dezvolte jocuri pentru gadgeturile companiei, printre care se numara consola Fire TV, smartphone-ul Fire Phone şi tableta Kindle Fire.

Jeff Bezos jubileaza

„A devenit un fenomen global ca jocurile video online sa fie transmise live catre alti jucatori care privesc, iar Twitch a construit o platforma care aduce impreuna zeci de milioane de oameni care se uita la miliarde de minute de jocuri in fiecare luna“, a declarat Jeff Bezos, directorul general al Amazon si fondator al gigantului.

„Twitch inseamna o comunitate de oameni pasionati care cheltuiesc bani pentru jocuri video, ceea ce le ofera celor de la Amazon nu doar oportunitatea de a vinde publicitate, ci şi o audienta pe care sa o indrepte catre magazinele sale online, pentru cumpararea de jocuri sau alte accesorii“, a declarat James McQuivey, analist al companiei de cercetare de piata Forrester Research, citat de Bloomberg.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Meditoria.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.