China vrea un sistem de operare propriu, la concurenta cu Windows si Android

Scris de

china steagChina dezvolta un sistem de operare desktop care sa inlocuiasca platforma Windows de la Microsoft, urmand ca apoi sa fie dezvoltata si o varianta mobila, care sa concureze Android, oferit de Google.

Planul autoritatilor de la Beijing vine dupa scandalul de spionaj din partea NSA, ca urmare a dezvaluirilor lui Edward Snowden. De altfel, China a interzis recent folosirea Windows 8 in administratia sa.
Acum, agentia Xinhua scrie ca sistemul de operare pentru calculatoare ar putea aparea in luna octombrie, urmand ca versiuni pentru smartphone-uri si alte dispozitive sa apara mai tarziu. COS este bazat pe Linux.

Investigarea corporatiilor americane

China a lansat recent o campanie agresiva impotriva corporatiilor americane. Dupa scandalul de cenzura din 2010, cand Google si-a redirectionat traficul prin Hong Kong, in martie anul trecut autoritatile chineze au anuntat public ca Google are prea mult control asupra industriei chineze de smartphone-uri prin Android si ca a discriminat cateva companii locale.

Apoi, gigantul Qualcomm – care livreaza cea mai mare parte a procesoarelor de smartphone-uri din lume, a inceput sa fie anchetat sub acuzatia de monopol. Qualcomm risca amenzi de un miliard de dolari, fiind acuzata de abuzarea pozitiei sale dominante in domeniul standardelor de comunicatii. Qualcomm a avut anul trecut venituri de 25 de miliarde de dolari, din care circa jumatate provin din China. Coreea de Sud a amendat compania in 2009 pentru practici anticoncurentiale.

Ulterior, acuzati antitrust au fost lansate si impotriva Microsoft. In fine, si iPhone, realizat de catre Apple, a fost decretat recent problema de securitate in China.

Spionaj industrial

Acuzatiile reciproce au curs in ultimii ani intre SUA si China. Mai multe companii americane au anuntat ca retelele lor interne au fost sparte de hackeri chinezi, intre care companii petroliere sau din industria aeronautica si de aparare.

Ulterior, SUA a pus sub acuzare direct o serie de cetateni chinezi care ar lucra pentru o unitate de elita a armatei dupa ce firma de securitate Mandiant i-a prins in flagrant in timp ce “lucrau”. Gigantii Huawei si ZTE Corp au fost si ei acuzati direct de catre o comisie a Congresului ca sunt un pericol pentru securitatea tarii.

Numai ca, de la dezvaluirile lui Snowden, si China are „munitie“ pentru acuzatii: NSA ar fi implantat programe „backdoor“ in echipamentele Huawei pentru a le monitoriza.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Irish Examiner

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.