Angajatii Nokia si-au facut firma pentru realizarea de smartphone-uri MeeGo

Scris de

Un grup de fosti angajati Nokia si entuziasti MeeGo au format Jolla, un startup din domeniul tehnologiei mobile care tinteste producerea de noi dispozitive cu acest sistem de operare.

Numele sau inseamna barca sau salupa de salvare in finlandeza, ceea ce este o referire ironica la celebrul memo cu “platforma in flacari”, scris de Stephen Elop in privinta trecerii de la Symbian la Windows Phone 7.

Potrivit paginii sale de LinkedIn, compania este alcatuita din “directori profesionisti centrali din organizatia MeeGo N9 a Nokia, impreuna cu unele dintre cele mai stralucite minti din comunitatile MeeGo”. Noile telefoane MeeGo vor fi create impreuna cu investitorii si partenerii industriali si cu suport din partea comunitatii. Cum Jolla nu este afiliata cu Nokia, societatea nu va oferi suport sau update-uri pentru popularele smartphone-uri N9 sau pentru terminalele N950, oferite dezvoltatorilor. Trebuie mentionat ca sistemul de operare va fi bazat pe Mer Core, o bifurcatie a MeeGo bazata pe Ubuntu care suporta deja arhitecturile ARM si x86, si pe mediul Qt, folosit anterior de Nokia pentru crearea de aplicatii. Noul “MeeGo” va avea propria interfata. Un smartphone se afla acum in faza de dezvoltare.

Cine conduce Jolla

Jolla este condusa de catre Jussi Hurmola, fost Director pentru Computere MeeGo, Lansari si Integrare in cadrul Nokia. “Nokia a creat ceva minunat – cel mai bun smartphone din lume. Acesta merita sa fie continuat si noi vom face asta impreuna cu cei mai straluciti si dotati oameni care au contribuit la povestea de succes a MeeGo”.
Drept director operational sta nimeni altul decat Marc Dillon. Cu aproape 11 ani petrecuti la Nokia, Dillon a fost Inginer Principal pentru MeeGo/Maemo din ianuarie 2006 pana in luna mai a acestui an, cand a parasit compania. De asemenea, merita mentionat si directorul informational Stefano Mosconi, care a fost anterior IT manager pentru MeeGo in cadrul Nokia.
Presedintele Jolla este dr. Antti Saarnio.

MeeGo a luat nastere din unificarea a doua platforme bazate pe Linux, Maemo de la Nokia si Moblin de la Intel. Ulterior, Samsung s-a implicat in proiect, iar sistemul de operare a fost fuzionat cu mai multe platforme Linux in Tizen.

Daca ati simtit ca MeeGo avea potential si ca a fost ucis pe nedrept, stati linistiti: mai sunt si altii ca voi. Asteptam lansarea si rusinea aferenta pentru Nokia!…

Sursa: Engadget
Sursa foto: My Nokia Blog

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] aparitia o serie de sisteme de operare open source: Tizen – propulsat de Samsung si Intel, Sailfish de la Jolla si Firefox OS de la Mozilla. Concurenta este buna, insa nu putem decat sa speram ca o va duce mai […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.