Apple, obligata sa plateasca 368 milioane de dolari pentru tehnologia FaceTime
Scris de Daniel Ionascu
Soc si groaza: Apple a incalcat o serie de patente atunci cand a dezvoltat tehnologia FaceTime, omniprezenta acum pe iPhone, iPod Touch, iPad sau Mac-uri.
Ei bine, un juriu federal din Texas a decis ca Apple incalca patru patente ale firmei VirnetX si a obligat gigantul american la plata unor daune in valoare de 368 milioane de dolari. Tehnologia in cauza stabileste retele virtuale private astfel incat comunicatii securizate sa poata avea loc. Apple a folosit tehnologia iar VirnetX a cerut peste 708 de milioane de dolari daune. “Ani de zile Apple a refuzat sa plateasca la adevarata valoare pentru folosirea patentelor VirnetX”, a declarat Doug Cawley, de la casa de avocatura Doug Cawley, care reprezinta compania respectiva.
Deloc surprinzator, Apple argumenteaza ca nu incalca tehnologia si ca FaceTime foloseste un sistem diferit. “VirnetX nu are de ce sa primeasca bani pentru lucruri pe care nu le-a inventat”, a afirmat Danny Williams, avocat la Williams, Morgan & Amerson, care apara Apple. “Daca e folosita, tehnologia VirnetX este o mica parte a unor produse foarte mari si complexe”, a spus acesta in argumentatia din instanta.
Culmea ridicolului, aceasta este si argumentatia Google sau a producatorilor Android precum Samsung, HTC sau Motorola atunci cand Apple ii acuza de copierea produselor sale. Doar ca Apple foloseste aceasta retorica numai atunci cand ii convine…
Microsoft, Siemens
De cealalta parte, VirnetX a castigat in 2010 o suma de 200 de milioane de dolari de la Microsoft pentru aceleasi patente, in vreme ce in luna martie este programat un proces cu Cisco si cu Siemens.
Tehnologie pentru CIA
Tehnologia izvoraste de la SAIC Inc, care lucra pentru CIA. SAIC este un gigant tacut din domeniile aerospatial si al industriei de aparare si lucreaza extensiv cu Departamentul Apararii al SUA, NSA si Department of Homeland Security – echivalentul ministerului de Interne de peste Ocean. Pentru a avea o imagine de ansamblu, SAIC a avut vanzari de peste 10 miliarde de dolari si are 41.000 de angajati. SAIC este parte in proces, insa nu participa activa. Furnizorul de solutii de securitate va primi, insa, o parte din banii primiti de VirnetX. Aceasta a fost fondata de fosti angajati ai SAIC.
Trollul patentelor
Acuma, o alta problema o constituie faptul ca VirnetX nu este o entitate care sa produca ceva, ci doar isi foloseste portofoliul de patente pentru “extorca” bani de la corporatiile care ii folosesc tehnologia. Intr-un cuvant, un troll al patentelor, asa cum este si Intelectual Ventures.
Nu este, insa, prima data cand Apple pierde asa. In urma cu un an, Apple a fost fortata sa ajunga la o intelegere cu Nokia pentru folosirea unor patente ale nordicilor in iPhone. Mai recent, HTC a castigat in Marea Britanie dar a pierdut la ITC in SUA, in vreme ce Samsung a fortat Apple sa publice scuze publice in presa britanica dar a pierdut procesul de un miliard de dolari din SUA.
De asemenea, oficiul pentru patente din SUA a invalidat luna trecuta patentul Apple care readuce imaginea in centrul ecranului atunci cand tragi de ea prea mult spre margini (rubber-banding sau bounce back –nr). Motivul: tehnologia exista dinainte.
Etichete: Apple, CIA, Cisco, extern, FaceTime, Microsoft, patente, procese, recomandari, SAIC Inc, Siemens, stiri, VirnetX