Premiera: Qualcomm a depasit Intel la capitalizare

Scris de

Producatorul de cipuri Qualcomm a depasit ieri pentru prima data in istorie Intel in privinta capitalizarii bursiere ca urmare succesului fulminant al smartphone-urilor, venit pe seama achizitiei de calculatoare.

Actiunile Qualcomm au crescut ieri cu 7,1%, dandu-i o valoare de 106 miliarde de dolari, fata de cele 105 miliarde cat este valoarea Intel. Cresterea a survenit dupa ce Qualcomm a raportat un profit-record de 6,11 miliarde de dolari in anul fiscal 2012, care s-a incheiat in luna septembrie, in urcare cu 43% fata de anul anterior. Veniturile au sarit si ele cu 28%, pana la 19,1 miliarde de dolari.
Ba mai mult, pentru trimestrul viitor compania raporteaza vanzari intre 5,6 si 6,1 miliarde de dolari, mult peste estimarile de 5,33 miliarde ale analistilor. Paul Jacobs, directorul executiv al companiei, a declarat ca in statele dezvoltate consumatorii cumpara telefoane scumpe, in vreme ce aceia din pietele aflate in curs de dezvoltare trec la telefoane cu acces la internet.

Principala sursa de venituri pentru Qualcomm o constituie cipurile 3G/4G si CDMA pe care firma le produce si care conecteaza smartphone-urile la retelele de telefonie. Principalii sai clienti sunt Apple, Samsung si HTC. De asemenea, compania mai face bani din licentierea brevetelor sale iar o alta mare parte o constituie furnizarea de procesoare pentru telefoane inteligente.

Revolutia mobila

Compania este unul dintre principalii beneficiari ai revolutiei mobile. Procesoarele sale Snapdragon S4 se gasesc terminalele high-end de la Sony, LG si Motorola, dar si in variantele americane pentru Samsung Galaxy S III si HTC One X. In plus, Qualcomm are monopol pentru terminalele cu Windows Phone 8, astfel ca se gasesc si in toate modelele Lumia de la Nokia.
Compania a livrat 141 milioane de cipuri in anul fiscal 2012. Spre comparatie, Intel e aproape inexistenta pe segmentul mobilelor chiar daca domina piata PC-urilor si face un profit de trei ori mai mare decat Qualcomm. Dincolo, piata PC-urilor a scazut acum pentru prima oara in 11 ani, pe masura ce smartphone-urile si tabletele inlocuiesc tot mai mult calculatoarele clasice.

Ba mai mult, compania ataca frontal Intel o data cu lansarea de catre Microsoft a sistemului de operare Windows RT. Pe langa optimizarea pentru tablete, acesta poate fi folosit in smartbook-uri, o categorie de laptopuri ultra-usoare pe care compania vrea sa o popularizeze in locul altor laptopuri.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Android Authority

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] comparatie, asta inseamna mai mult decat Dell, Intel, Acer, Asus, IBM, Hewlett-Packard si Lenovo la un loc. Ceea ce ce inseamna cam toata industria PC. […]

  2. […] Intel, in vreme ce Qualcomm practic si-a dublat vanzarile si are o crestere fenomenala. Recent, Qualcomm a depasit Intel la capitalizare. Exista deja mai multe exemple de fuziuni in care sefii companiei mai mici au preluat fraiele […]

  3. […] este cel mai mare producator de memorie RAM din lume. Singura miscare din top 5 o constituie ascensiunea Qualcomm, care a depasit Texas Instruments si a devenit cel de-al patrulea producator mondial din lume. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.