Topul producatorilor de semiconductori in 2012: Qualcomm si Globalfoundries stralucesc
Scris de Daniel Ionascu
Qualcomm si GlobalFoundries sunt starurile anului 2012 in domeniul semiconductorilor, cu cresteri ale vanzarilor de 34%, respectiv 31%, potrivit unui top realizat de catre IC Insights.
Clasamentul include atat producatorii de procesoare cat industria de optoelectronica, furnizorii de senzori sau de tranzistori. Intel ramane pe primul loc in top, depasind Samsung la vanzari cu 52%. Trebuie mentionat ca Samsung isi produce atat o parte din procesoarele utilizate in gadgeturile proprii, respectiv linia Exynos, cat si cipurile din iPhone si iPad pentru Apple. Concomitent, este cel mai mare producator de memorie RAM din lume. Singura miscare din top 5 o constituie ascensiunea Qualcomm, care a depasit Texas Instruments si a devenit cel de-al patrulea producator mondial din lume. Procesoarele Qualcomm se gasesc intr-o mare varietate de telefoane, precum cele de la HTC, Sony si LG, plus versiunile americane pentru Samsung Galaxy S3 si S4. La acestea se adauga modemurile 4G.
Fuziune in lumea memoriilor RAM
De asemenea, daca adunam producatorii de memorii Elpida Memory si Micron Technology, noua entitate ar avea vanzari anuale de 11,077 miliarde de dolari si ar fi cel de-al saptelea producator mondial, la o distanta de doar 140 milioane de dolari de ocupanta locului sase, Toshiba. Elpida a intrat in faliment anul trecut si va fi cumparata de Micron in primul trimestru din acest an.
MediaTek, intrare surprinzatoare
In top 25 au mai intrat si taiwanezii de la MediaTek, cu vanzari de 3,36 miliarde de dolari, companie aproape necunoscuta in Europa. Acestia au beneficiat de boom-ul pietei din China iar procesoarele lor se gasesc intr-o pleiada de telefoane si tablete ieftine. In fine, vazanrile de semiconductori ale Sharp au urcat cu 14%, in principal datorita cererii de senzori, tranzistori si produse optoelectronice.
Topul mai arata ca in cei mai mari sapte performeri un numar de patru sunt companii care nu detin propriile fabrici de productie: Qualcomm, MediaTek, Broadcom si Nvidia. Iar doua sunt companii care produc pentru altii, asa-numitele foundries: TSMC si Globalfoundries.
AMD intra in vrie
Este interesant de observat traseul total invers avut de catre Advanced Micro Devices (AMD) si Globalfoundries, mai ales ca aceasta din urma s-a desprins din cea dintai. Aceasta detine doar uzinele de productie. Astfel, in 2012 AMD a suferit o scadere a vanzarilor de 17%, pe cand Globalfoundries a inregistrat o crestere de 31% in venituri, in principal din atragerea de noi clienti care sa produca in uzinele sale (STMicrosoelectronics, Freescale, Qualcomm etc).
Etichete: Apple, Broadcom, Elpida, Elpida Memory, extern, Freescale, GlobalFoundries, IC Insights, Intel, MediaTek, Micron, nVidia, procesoare, Qualcomm, Samsung, semiconductori, Sharp, smartphone, stiri, STMicroelectronics, tablete, Texas Instruments, topuri, Toshiba, TSMC
Comentarii (1)
[…] nu este decat de bun augur pentru rivala Qualcomm, ca si pentru Globalfoundries, care realizeaza in uzinele sale productia propriu-zisa, alaturi de TSMC. Ceea ce este culmea, din […]