Castigatorii secreti din razboiul smartphone-urilor si tabletelor
Scris de Daniel Ionascu
Desi toata lumea crede ca doar Apple si Samsung fac profituri imense din vanzarea de telefoane si tablete, o seama de alti castigatori se ascund sub ochii nostri.
Dupa anul 1600, cand incepuse febra aurului in America Latina, un puhoi de oameni s-a napustit asupa noului continent in cautarea metalului nobil. Ei bine, doar cativa au gasit aur, dar s-au imbogatit cei care le furnizau bautura, lopeti si le faceau rost de curve.
Foxconn – este un colos in adevaratul sens al cuvantului. Bazata in Taiwan, firma e cel mai mare contractor din lume si are circa 1,2 milioane de angajati, marea majoritate in China. Foxconn asambleaza iPhone si iPad, dar si produse pentru Sony, Nintendo, Hewlett-Packard si chiar Microsoft. In ultimele trei luni a raportat venituri de 24,33 miliarde de dolari si un profit de 1,03 miliarde de dolari, in crestere cu 139% fata de trimestrul al doilea si cu 24% mai mult decat anul trecut. Fara indoiala, cifrele arata popularitatea noului iPhone 5, pentru care care compania a produs stocuri suficiente pentru lansarea din septembrie.
Qualcomm – este o companie din SUA care produce in principal modemuri 4G LTE pentru gadgeturile de ultima generatie, inclusiv iPhone si iPad. De cativa ani a intrat, insa, si pe piata procesoarelor iar produsele sale se afla in foarte multe telefoane Android de ultima generatie, precum Nexus 4, LG Optimus G sau versiunile americane ale Samsung Galaxy S III si HTC One X. De asemenea, are monopol pe Windows Phone 7/Windows Phone 8, caci Microsoft nu a facut ca sistemele sale mobile de operare sa fie disponibile si pe alte procesoare. Astfel, chipseturile sale se afla si in orice telefon Nokia Lumia. In fapt, compania detine 48% din piata procesoarelor pentru telefoane inteligente iar vanzarile sale aproape ca s-au dublat de la cele 8,87 miliarde de dolari obtinute in anul 2007 la cele 14,96 miliarde obtinute in 2011.
TSMC – daca am numit Qualcomm, pasul logic urmator este TSMC. Aceasta este una dintre cele mai mari uzine de productie a procesoarelor din lume. Principalii sai clienti sunt Qualcomm (Snapdragon), Nvidia (Tegra 3), Advanced Micro Devices (pentru placi grafice -nr) dar si o serie de producatori mai mici precum Marvell – pentru cipurile Armada, si Freescale – pentru i.MX. In fapt, cererea este atat de mare incat inca din primavara exista probleme in a asigura o productie care sa acopere cererea de produse Qualcomm realizate in procesul de 28 nanomeri. In cel de-al treilea trimestru a realizat un profit net record de 1,69 miliarde de dolari, in urcare cu 62%, in vreme ce veniturile au fost de 4,84 miliarde de dolari. In ultimii ani presa a scris ca Apple ar dori mutarea productiei pentru propriile procesoare de la Samsung la TSMC.
MediaTek – aproape necunoscuta in Europa, compania taiwaneza ocupa locul al treilea in topul producatorilor de procesoare pentru mobile, potrivit unui raport Strategy Analytics. Compania si-a crescut livrarile de 13 ori in prima jumatate a acestui an datorita cererii puternice de cipuri din pietele chineza, indiana sau rusa. Veniturile sale au urcat cu 25,72% in ultimele trei luni fata trimestrul al doilea si au ajuns la 1,009 miliarde de dolari. Profitul net a fost de 169 milioane de dolari, in mare parte datorita livrarii a 35-40 de milioane de procesoare. Pentru acest trimestru estimeaza trecerea de 40 de milioane iar estimarea pentru tot anul 2012 este de 110 milioane de unitati. Nici nu-i de mirare, caci firma are printre clienti companiile chineze Huawei, ZTE si Lenovo, care au demarat recent productia in masa pentru modele TD-SCDMA, standardul folosit pe piata chineza.
United Microelectronics (UMC) – este o companie asemanatoare TSMC, asa-numitele “foundry”, turnatorii unde producatorii de cipuri fara fabrici proprii isi realizeaza produsele. Compania a raportat recent venituri de 973 milioane de dolari in cel de-al treilea trimestru, in urcare cu 13,3% fata de anul trecut, scrie MarketWatch. Profitul net a crescut si el cu 24,1%, pana la 83 milioane de dolari. Texas Instruments este unul dintre principalii sai clienti, pentru procesoarele OMAP 4, dar si Qualcomm, pentru cipurile Snapdragon S4.
Broadcom – compania produce cipurile WiFi si Bluetooth din iPhone, iPad dar si Samsung Galaxy S III. In ultimul trimestru vanzarile sale au batut pentru prima data 2 miliarde de dolari. Potrivit Strategy Analitics, firma este cel de-al patrulea producator mondial de procesoare pentru telefoane, in fata Texas Instruments. De ce? Broadcom a parafat o intelegere strategica cu Samsung pentru a “motoriza” telefoanele ieftine cu Android ale coreenilor.
Corning – poate n-ati auzit de ea dar este compania americana care produce sticla Gorilla Glass, ce acopera acum aproape orice smartphone sau tableta dar se afla si in televizoare. Compania a fost afectata recent de turbulentele economice mondiale: veniturile au scazut cu 2% pana la 2,04 miliarde de dolari pe ultimul trimestru, in vreme ce profitul net s-a prabusit de la 811 milioane de dolari la 521 milioane de dolari, potrivit Washington Post. Este, totusi, mai mare decat cele adunate ale Nokia, HTC, RIM si Motorola…
Etichete: analiza, Android, Apple, Broadcom, Corning, exclusiv, extern, Foxconn, Gorilla Glass, Hon Hai Precision, iPad, iPhone, LTE, MediaTek, procesoare, Qualcomm, recomandari, Samsung, Samsung Galaxy S III, smartphone, stiri, tablete, TSMC, United Microelectronics Corp, video
Comentarii (1)
[…] este unul dintre principalii beneficiari ai revolutiei mobile. Procesoarele sale Snapdragon S4 se gasesc terminalele high-end de la Sony, LG si Motorola, dar si […]