Castigatorii secreti din razboiul smartphone-urilor si tabletelor

Scris de

Desi toata lumea crede ca doar Apple si Samsung fac profituri imense din vanzarea de telefoane si tablete, o seama de alti castigatori se ascund sub ochii nostri.

Dupa anul 1600, cand incepuse febra aurului in America Latina, un puhoi de oameni s-a napustit asupa noului continent in cautarea metalului nobil. Ei bine, doar cativa au gasit aur, dar s-au imbogatit cei care le furnizau bautura, lopeti si le faceau rost de curve.

Foxconn – este un colos in adevaratul sens al cuvantului. Bazata in Taiwan, firma e cel mai mare contractor din lume si are circa 1,2 milioane de angajati, marea majoritate in China. Foxconn asambleaza iPhone si iPad, dar si produse pentru Sony, Nintendo, Hewlett-Packard si chiar Microsoft. In ultimele trei luni a raportat venituri de 24,33 miliarde de dolari si un profit de 1,03 miliarde de dolari, in crestere cu 139% fata de trimestrul al doilea si cu 24% mai mult decat anul trecut. Fara indoiala, cifrele arata popularitatea noului iPhone 5, pentru care care compania a produs stocuri suficiente pentru lansarea din septembrie.

Qualcomm – este o companie din SUA care produce in principal modemuri 4G LTE pentru gadgeturile de ultima generatie, inclusiv iPhone si iPad. De cativa ani a intrat, insa, si pe piata procesoarelor iar produsele sale se afla in foarte multe telefoane Android de ultima generatie, precum Nexus 4, LG Optimus G sau versiunile americane ale Samsung Galaxy S III si HTC One X. De asemenea, are monopol pe Windows Phone 7/Windows Phone 8, caci Microsoft nu a facut ca sistemele sale mobile de operare sa fie disponibile si pe alte procesoare. Astfel, chipseturile sale se afla si in orice telefon Nokia Lumia. In fapt, compania detine 48% din piata procesoarelor pentru telefoane inteligente iar vanzarile sale aproape ca s-au dublat de la cele 8,87 miliarde de dolari obtinute in anul 2007 la cele 14,96 miliarde obtinute in 2011.

TSMC – daca am numit Qualcomm, pasul logic urmator este TSMC. Aceasta este una dintre cele mai mari uzine de productie a procesoarelor din lume. Principalii sai clienti sunt Qualcomm (Snapdragon), Nvidia (Tegra 3), Advanced Micro Devices (pentru placi grafice -nr) dar si o serie de producatori mai mici precum Marvell – pentru cipurile Armada, si Freescale – pentru i.MX. In fapt, cererea este atat de mare incat inca din primavara exista probleme in a asigura o productie care sa acopere cererea de produse Qualcomm realizate in procesul de 28 nanomeri. In cel de-al treilea trimestru a realizat un profit net record de 1,69 miliarde de dolari, in urcare cu 62%, in vreme ce veniturile au fost de 4,84 miliarde de dolari. In ultimii ani presa a scris ca Apple ar dori mutarea productiei pentru propriile procesoare de la Samsung la TSMC.

MediaTek – aproape necunoscuta in Europa, compania taiwaneza ocupa locul al treilea in topul producatorilor de procesoare pentru mobile, potrivit unui raport Strategy Analytics. Compania si-a crescut livrarile de 13 ori in prima jumatate a acestui an datorita cererii puternice de cipuri din pietele chineza, indiana sau rusa. Veniturile sale au urcat cu 25,72% in ultimele trei luni fata trimestrul al doilea si au ajuns la 1,009 miliarde de dolari. Profitul net a fost de 169 milioane de dolari, in mare parte datorita livrarii a 35-40 de milioane de procesoare. Pentru acest trimestru estimeaza trecerea de 40 de milioane iar estimarea pentru tot anul 2012 este de 110 milioane de unitati. Nici nu-i de mirare, caci firma are printre clienti companiile chineze Huawei, ZTE si Lenovo, care au demarat recent productia in masa pentru modele TD-SCDMA, standardul folosit pe piata chineza.

United Microelectronics (UMC) – este o companie asemanatoare TSMC, asa-numitele “foundry”, turnatorii unde producatorii de cipuri fara fabrici proprii isi realizeaza produsele. Compania a raportat recent venituri de 973 milioane de dolari in cel de-al treilea trimestru, in urcare cu 13,3% fata de anul trecut, scrie MarketWatch. Profitul net a crescut si el cu 24,1%, pana la 83 milioane de dolari. Texas Instruments este unul dintre principalii sai clienti, pentru procesoarele OMAP 4, dar si Qualcomm, pentru cipurile Snapdragon S4.

Broadcom – compania produce cipurile WiFi si Bluetooth din iPhone, iPad dar si Samsung Galaxy S III. In ultimul trimestru vanzarile sale au batut pentru prima data 2 miliarde de dolari. Potrivit Strategy Analitics, firma este cel de-al patrulea producator mondial de procesoare pentru telefoane, in fata Texas Instruments. De ce? Broadcom a parafat o intelegere strategica cu Samsung pentru a “motoriza” telefoanele ieftine cu Android ale coreenilor.

Corning – poate n-ati auzit de ea dar este compania americana care produce sticla Gorilla Glass, ce acopera acum aproape orice smartphone sau tableta dar se afla si in televizoare. Compania a fost afectata recent de turbulentele economice mondiale: veniturile au scazut cu 2% pana la 2,04 miliarde de dolari pe ultimul trimestru, in vreme ce profitul net s-a prabusit de la 811 milioane de dolari la 521 milioane de dolari, potrivit Washington Post. Este, totusi, mai mare decat cele adunate ale Nokia, HTC, RIM si Motorola…

Sursa: RENNE
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] este unul dintre principalii beneficiari ai revolutiei mobile. Procesoarele sale Snapdragon S4 se gasesc terminalele high-end de la Sony, LG si Motorola, dar si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.