Nvidia: oamenii cumpara tablete performante in locul unui PC ieftin
Scris de Daniel Ionascu
Oamenii cumpara tot mai multe tablete deoarece si-au dat seama ca o tableta buna este mai performanta decat un calculator ieftin, a declarat Jen-Hsun Huang, seful Nvidia.
Pe cat de veche, pe atat de surprinzatoare este aceasta informatie. Inca de la lansarea primului iPad s-a observat o scadere abrupta in vanzarile de netbook-uri. In fapt, colapsul a fost atat de mare incat acum aproape ca nu mai exista o piata pentru mini-laptopuri. Dar nu se opreste aici. Pe masura ce tehnologia ARM avanseaza fulgerator, pe tablete poti face tot mai multe.
Teoria comuna acum este ca tabletele sunt pentru distractie, dispozitive multimedia pe care sa te joci, sa vezi filme, sa asculti ceva muzica si cam atat. Iar laptopurile sunt cele responsabile cu munca grea si productivitatea. Ei bine, asta este o gogmanie cat lumea de mare. “Tabletele sunt atat de versatile si de transformabile in aceste zile”, a spus Huang. “Acum, cu Microsoft Surface si Windows RT, distinctia intre tablete si laptopurile ieftine aproape ca a disparut… Viitorul PC-urilor ieftine sunt tabletele”, a mai completat el.
Tableta cu tastatura e viitorul laptopului
Procesoarele Tegra 3 ale Nvidia se afla intr-o serie de tablete foarte populare, de la Nexus 7 si proaspat-lansata Surface RT pana la Sony Xperia Tablet, Asus Transformer si consolele Ouya. Iar cu noul sistem de operare Windows RT si alti producatori lanseaza tablete bazate pe cipuri Nvidia, precum Lenovo si Asus.
Compania taiwaneza a lansat modelul VivoTab, care este in esenta un Transformer cu Windows RT in loc de Android. Si unde tableta propriu-zisa se poate conecta la un dock cu tastatura, recreand astfel ideea de laptop. Surface are si ea parte de doua huse cu tastatura incorporata, la fel si Xperia Tablet. Iar pentru iPad exista deja astfel de accesorii cata frunza si iarba, de la Zagg pana la Logitech.
Nvidia vs AMD
Pentru trimestrul terminat in data de 29 octombrie, Nvidia a raportat un profit net de 209,1 milioane de dolari iar veniturile au crescut cu 13%, pana la 1,2 miliarde de dolari. Noile procesoarele video Kepler pentru calculatoare au ajutat Nvidia sa evite declinul general al PC-urilor prin acapararea de cota de piata, iar cipurile mobile cunosc un adevarat boom.
Huang a spus ca afacerile cu procesoare pentru tablete ale Nvidia s-au dublat fata de anul anterior, iar divizia generala de cipuri mobile a crescut cu 50%. Compania se asteapta sa livreze 30 de milioane de cipuri Nvidia in acest an iar Huang se asteapta ca procesoarele mobile ca Tegra sa ia cota de piata din zona PC-urilor ieftine.
Spre comparatie, AMD – care nu are in oferta procesoare pentru smartphone-uri s tablete si se bazeaza tot pe PC-uri – a inregistrat o pierdere de 157 milioane de dolari pe trimestrul al treilea iar veniturile i-au scazut cu 25%, pana la 1,27 miliarde de dolari. Ba mai mult, AMD graviteaza in zona low-end a PC-urilor, pentru ca la nivel inalt nu poate lupta cu Intel in privinta performantei. Pe de alta parte, povestea lui Huang nu valabila decat in cazul netbook-urilor, nu si al desktop-urilor. Un astfel de calculator la 600 de lei, nou-nout, spala podelele cu orice tableta de 200 de dolari, inclusiv Nexus 7 sau Kindle Fire HD.
Subiectiv dar corect
Desigur, Nvidia nu este nici foarte sincera, din moment ce este direct interesata: procesoarele sale grafice nu se gasesc in calculatoarele low-end, insa se gasesc cele ale rivalilor Intel si AMD. In plus, firma incearca sa popularizeze impreuna cu Microsoft dispozitivele bazate pe Windows RT.
Iata ce a declarat Huang intr-un interviu pentru CNET: “Windows RT este un eveniment monumental pentru industria de PC-uri. Si este in realitate despre modernizarea PC-ului, deoarece acum este transformabil intr-o tableta dar si intr-un PC adevarat. Si este incredibil de mobil. Durata de viata a bateriei este fantastica. Designul industrial este fantastic. Win RT este intr-adevar despre crearea PC-ului modern. O data ce l-ai atins, te-ai jucat cu el, iti dai seama ca in doar cateva clicuri ca acesta este modul in care PC-urile sunt construite”.
Pe de alta parte, in ciuda intereselor proprii ale Nvidia, asertiunile lui Huang sunt in parte adevarate. Pentru majoritatea utilizatorilor, o tableta este acum mai buna decat un PC. De cativa ani performantele calculatoarelor cresc degeaba, pentru ca nu ai la ce sa le folosesti. Pentru a naviga pe net, a scrie ceva in Word, a-ti verifica mailul si a da like-uri pe Facebook nu-ti trebuie cine stie ce cai putere…
Si stiti ceva? In cativa ani tabletele vor deveni mai rapide chiar decat majoritatea calculatoarelor. Iar acestea vor fi retrogradate la obiecte de nisa, asa cum casetofoanele au aruncat de pe orbita magnetofoanele si pick-up-urile. Calculatoarele puternice vor mai fi utilizate doar pentru activitati ce necesita putere enorma, precum jocuri de ultima generatie, ferme de randare, editare video, audio sau foto sau activitatile industriale caree necesita programe specializate scrise pentru arhitectura x86.
Presa de specialitate a scris recent ca Nvidia va dezvalui in luna ianuarie, la CES, noul procesor Tegra 4 cu nume de cod Wayne (de la Batman-nr). Iar acesta va fi un adevarat “monstru”: un quad-core bazat pe arhitectura Cortex A15 si dus la viteze de 1,8 GHz, urmat de o varianta de 2 GHz in trimestrul al treilea, potrivit unui roadmap ajuns pe internet si prezentat de International Business Times. Cipul va fi realizat in procesul de 28 nanomeri, ca actualele Snapdragon S4 Pro de la Qualcomm iar unele variante ale acestuia vor integra conexiune 4G LTE.
Etichete: ASUS, Asus Transformer, Asus VivoTab, calculatoare, extern, Google, Jen Hsun Huang, Jen-Hsung Huang, laptopuri, Microsoft, Microsoft Surface, Nexus 7, nVidia, procesoare, profituri, recomandari, recomandari IT, rezultate financiare, stiri, tablete, Tegra 3, Tegra 4, video