Caltech a inventat cipurile care se repara singure. Borgii jubileaza
Scris de Daniel Ionascu
Imaginati-va ca cipurile din interiorul smartphone-ului sau televizorului personal se pot repara sau apara singure din zbor, revenindu-si dintr-o gama larga de probleme, de la lipsa energiei din baterie pana la avaria totala a tranzistorilor.
Ei bine, inginerii de la California Institute of Technology (Caltech) au dezvoltat pentru prima oara in lume un circuit integrat care se vindeca singur. Echipa a reusit sa demonstreze aceasta capabilitate in amplificatorii de putere. In fapt, acestia sunt atat de mici incat 76 de astfel de amplificatori impreuna cu tot ce au nevoie pentru a se regenera incape intr-o moneda.
In cel mai dramatic din experiementele lor, echipa a distrus parti variate ale cipurilor tragand cu lasere de mare putere, pentru ca pe urma cipurile sa dezvolte automat o cale evitare si ocolire in mai putin de o secunda.
Vaporizat dar functional
“Noi literalmente am nimicit jumatate de amplificator si am vaporizat multe dintre componentele sale, precum tranzistorii, si a fost capabil sa isi revina aproape de performanta ideala”, a declarat Ali Hajimiri, care prezideaza catedra Thomas G. Myers pentru inginerie electrica la Caltech.
Practic, cipul contine o serie de senzori care monitorizeaza temperatura, voltajul sau puterea. Informatiile culese de acesti senzori ajung la o unitate speciala, numita ASIC, care functioneaza ca un “creier” pentru intregul sistem. Creierul analizeaza performanta generala a amplificatorului si apoi decide daca actuatorii au nevoie de ajustari.
In mod interesant, creierul cipului nu functioneaza pe baza unor algoritmi stabiliti dinainte, ci isi trage concluziile de la raspunsurile date de senzori. Pur si simplu spui cipului care sunt rezultatele pe care le doresti si el singur isi va da seama cum sa produca acele rezultate. Provocarea este mare deoarece exista mai mult de 100.000 de tranzistori in fiecare cip. Analizand 20 de cipuri diferite, echipa a gasit ca amplificatorii cu capacitatea de reparare consuma jumatate din energia necesara celor fara iar performanta lor era mult mai predictibila si reproductibila. Cercetarile au fost sponsorizate de catre DARPA si US Air Force.
Sa vina borgii!
Avand in vedere specificul cipurilor testate, acestea sunt utile in viitoarea generatie de semiconductori folositi in comunicatii, radar, senzori sau tehnologii bazate pe imagine. Dar tehnologia poate fi extinsa virtual la orice sistem electronic.
Practic, fiecare smartphone sau calculator poate beneficia de noile descoperiri pentru overclocking.
Pe de alta parte, nici nu e greu de imaginat cum noile cipuri ar putea ajunge stramosii borgilor din Star Trek…
Resisteance is futile!
Etichete: Air Force, Ali Hajimiri, borgi, Caltech, cipuri, extern, procesoare, radar, recomandari, Star-Trek, stiri
Comentarii (1)
[…] si cercetatorii de la Caltech au reusit sa realizeze cipuri care se repara singure, astfel ca nici borgii nu sunt […]