Ericsson: traficul mobil de date pe se dubleaza an de an

Scris de

Traficul mondial de date se dubleaza anual in cazul dispozitivelor mobile precum smartphone-urile si tabletele iar principalul factor este vizualizarea de clipuri video si filme, potrivit unui studiu Ericsson.

La finele anului trecut traficul pe retelele mobile, excluzand Wi-Fi, a ajuns la 1.300 petabytes pe luna, de doua ori mai mult decat in aceeasi luna a anului anterior. Pe de alta parte, ultimul raport Cisco arata ca traficul global de date mobile a ajuns la 885 petabytes pe luna la finele lui 2012, in crestere de la cei 520 petabytes de la finele anului 2011. Datele diferite sunt argumente impotriva operatorilor telecom care scumpesc abonamentele de date si introduc limite de download sau viteza pe motivul ca nu au destul spectru pentru trafic, cand de fapt ei doar speculeaza cererea mare pentru a face profit.
Pe de alta parte, e evident ca traficul creste intr-un ritm imens. In ultimul trimestru din 2012 numarul de abonamente broadband a crescut cu 125 milioane pentru a ajunge la 1,5 miliarde, potrivit Ericsson. De asemenea, abonamentele 4G LTE au crescut de la 14 la 57 milioane la nivel mondial. Aproximativ 40% din vanzarile de telefoane mobile le reprezinta smartphone-urilor, in crestere fata de 30% din 2011. Mai mult, traficul va creste foarte mult si in perioada urmatoare, din moment ce doar 15-20% din utilizatorii de telefoane la nivel mondial folosesc terminale inteligente.

Totalul abonamentelor mobile a ajuns la 6,3 miliarde dar din cauza ca multi oameni au cateva, plus companiile, la nivel mondial exista doar 4,4 miliarde de abonati din populatia de 7 miliarde a Terrei. O penetrare mai mare de 100% a fost deja atinsa in Europa, America de Nord, America Latina si Orientul Mijlociu, dar China, Africa si regiunea Asia-Pacific cresc repede.

Studiul Ericsson arata ca vizualizarea de video online reprezinta cel mai mare contributor la volumele de trafic, fiind 25% din cel pe smartphone-uri si 40% pe tablete. Si asta, probabil, din cauza ca ecranul mai mare face din tableta un dispozitiv mai potrivit. Cum noile dispozitive cu Windows 8 intineaza si mai mult granita intre tablete sau laptopuri prin conectarea la dock-uri sau prin noile convertibile, traficul este de asteptat sa creasca din moment ce multe dintre acestea vor veni cu conectivitate 3G/4G. Acelasi lucru este valabil si pentru chromebook-uri vandute de Google, care au nevoie permanenta de conectare la internet.

Sursa: Ars Technica
Sursa foto: Ars Technica

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.