Facebook tocmai ce a declarat razboi Google
Scris de Daniel Ionascu
Facebook lupta cu Google pentru dominarea internetului iar de ieri compania lui Mark Zuckerberg a mai deschis un front: motoarele de cautare. Doar ca terenul de joc nu e cel la care va asteptati.
Facebook a lansat Search Graph, denumire pompoasa sub care se ascunde in fapt tentativa de a inlatura dominatia Google din zona sa de baza. Spre deosebire de Google, care face un clasament al paginilor pe internet in functie de relevanta informatiei, Facebook profita de baza sa imensa de un miliard de utilizatori.
Acum daca dai o cautare pe Facebook, poti gasi oameni, pagini, eventual locuri. Insa prin noul produs, Facebook va reusi sa adune informatii in contextul vietii noastre sociale. Cauti un zidar? Unul dintre prietenii tai poate sa iti recomande unul. In fapt, noul “motor social de descoperire” e un mod de a capata informatii relevante de la prieteni fara a-i intreba direct. Mai precis, tu nu vei vorbi niciodata cu prietenul pentru a gasi zidarul in cauza, ci iti va aparea daca respectivul a fost recomandat sau a primit like-uri.
Exemplul se poate extinde la mancare, muzica, dentisti, locuri de petrecut vacanta sau alte domenii, pe modelul “cine se aseamana se aduna”. Motorul social nu este inca gata: nu poti cauta in toate postarile facute de tine sau prieteni, nu functioneaza pe dispozitive mobile si mai sunt o gramada de zone necartate din reteaua sociala.
Pasul urmator ar fi integrarea unei mari baze de date cu companii care ofera serviciile pe care oamenii le cauta. Ceea ce va fi contra cost, desigur. In fapt, Facebook se transforma intr-un fel de “Pagini Aurii”, varianta digitala. Iar in vizor nu se afla doar Google, ci si LinkedIn sau Yelp, care ofera servicii de recrutare profesionala, respectiv ajuta la gasirea de restaurante.
Coltul analistului: ai cumpara cizmele recomandate de pitipoance?
Problema este ca nu va functiona. In primul rand nu toti oamenii partajeaza orice fel de informatie, din cauza temerilor privind intimitatea. Pe langa eternele probleme cu datele pe care Facebook le mineaza si le colecteaza, sunt cazuri in oamenii s-au trezit cu casele sparte dupa ce au postat pe retelele sociale ca sunt plecati. Pe de alta parte, multa lume are o gramada de prieteni virtuali cu care nu au schimbat vreodata o vorba sau nu i-au intalnit in viata de zi cu zi. Eu stiu pentru ca am vreo 800, desi nu cunosc mai mult de 200 din lista. Dar cand primesc invitatii, dau accept oricui din simplul motiv ca macar omul ala si-a dat interesul sa ma caute si e o dovada de respect. Pe de alta parte, multi prieteni virtuali partajeaza tot felul de prostioare: daca eu imi caut incaltari, Facebook evident ca o sa-mi arate tone de cizmulite “de firma” despre care au discutat fetele din lista.
Pe langa lipsa de relevanta, exista si o alta problema: Facebook n-o sa ma convinga in veci sa cumpar ceva de la Oracle doar pentru ca sunt fan inrait al Sun Microsystems iar aceasta din urma a fost inghitita de cea dintai…
In fine, partea cea mai importanta e ca oamenii folosesc Facebook pentru distractie dar recurg la Google in orice moment au nevoie de informatie. Daca ma arde curiozitatea sa aflu ceva despre pterozauri sau mosasauri, apai e clar pentru oricine ca asa ceva nu se gaseste pe Facebook.
Etichete: extern, Facebook, Google, Internet, LinkedIn, motoare de cautare, recomandari, retele sociale, Search Graph, stiri, video, Yelp
Comentarii (1)
[…] facilitatile oferite de suita Office. Recent, Facebook a anuntat planuri pentru dezvoltarea unui motor social de cautare, pe baza caruia utilizatorii ar putea primi sugestii in privinta produselor si serviciilor pe care […]