Hemoragie la Nokia: pierderi de un miliard de euro pe ultimul trimestru

Scris de

Nokia se afla la cel de-al saselea trimestru de pierderi consecutive, producatorul finlandez raportand o gaura de 969 milioane de euro in ultimele trei luni, fata de pierderea de 68 milioane de euro din aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatul este cu 50% peste pierderea de 657 milioane de euro estimata de analisti. Nokia a acumulat pierderi de 4,8 miliarde de euro de la momentul in care Stephen Elop anunta, la inceputul lui 2011, trecerea la Windows Phone.
Iar vestile rele nu se opresc aici: veniturile au scazut cu 19%, pana la 7,24 miliarde de euro. Lichiditatile au scazut si ele la 3,6 miliarde de euro, fata de 4,2 miliarde disponibile la finele lui iunie.
Daca luam in calcul vanzarile de telefoane situatia sta si mai prost: 6,3 milioane de smartphone-uri, din care doar 2,9 milioane au fost din gama Lumia, restul fiind cele cele Symbian. Scaderea de la Windows Phone arata ca Symbian inca depaseste vanzarile de Lumia. La aceste valori, Nokia se situeaza mult in spatele Samsung, care vinde trimestrial in jur de 50 de milioane de unitati, respectiv Apple, cu 26 de milioane de iPhone-uri livrate.
Vanzarile de modele Lumia au scazut fata de nivelul de 4 milioane inregistrat cu trei luni inainte, din cauza ca Microsoft a anuntat ca smartphone-urile cu Windows Phone 7 nu vor putea fi updatate la noul Windows Phone 8, ca urmare a schimbarii kernelului.

Partile bune

Un punct pozitiv pentru Nokia il constituie livrarile de terminale simple, unde s-au inregistrat 76,6 milioane de unitati date, fata de 74,6 milioane estimate de analisti. Vanzarile bune se datoreaza liniei Asha, bazate pe S40. Acestea sunt promovate drept “smartphone-uri” de catre Nokia si operatorii telecom, desi, tehnic, nu prea sunt. Un alt punct pozitiv il constituie faptul ca divizia Nokia Siemens, care vinde echipamente telecom, a realizat un profit operational de 182 milioane de euro, fata de o pierdere inregistrata anul anterior.

Compania considera ca si ultimul trimestru din acest an va fi unul de “tranzitie”, pe masura ce isi pregateste linia de produse pentru a ataca iPhone. Nokia a lansat recent modelele Lumia 920 si Lumia 820, prin care spera sa revina in batalie. Acestea ruleaza Windows Phone 8 si vor fi puse in vanzare din noiembrie. In mod surprinzator, Nokia va beneficia din atentia mai mare pe care Samsung si HTC o dau Windows Phone. Cele doua rivale au prezentat recent modelele ATIV S si Windows Phone 8X, in incercarea de a-si reduce dependenta de Android, ca urmare a proceselor cu Apple. O oferta mai mare de smartphone-uri cu Windows Phone 8 va duce la cresterea constientizarii pentru telefoane WP8 in randul consumatorilor.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: mobilizujeme.cz

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] de Samsung, insa este o surpriza avand in vedere ca tot mai multi producatori au probleme, de la Nokia si Research in Motion (RIM) pana la HTC, Sony si […]

  2. […] de alta parte, dispozitivele Symbian au acontat si ele 2,2 milioane de exemplare, in scadere abrupta. Insa marea surpriza o constituie integrarea modelelor Asha in categoria telefoanelor […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.