Jefferies: Facebook e favorita pentru a prelua webOS

Scris de

Pe masura ce Hewlett-Packard se tot suceste si se rasuceste pana se gandeste ce sa faca cu divizia webOS, un nou pretendent poate aparea pentru sistemul de operare.

Analistul Peter Misek de la Jefferies & Co sugereaza ca Facebook este cea mai bine pozitionata pentru a achizitiona webOS si a-l folosi pentru a-si creste dominatia in spatiul social. “Pe baza analizei noastre asupra potentialilor cumparatori si a verificarilor facute de noi, credem ca Facebook este cea mai potrivita”, scrie el intr-o nota catre investitori.
“Datorita marimii Facebook, a comunitatii de dezvoltatori (din jurul companiei -nr) si a deplasarii catre media (muzica) si comunicatii (Messenger), este posibil ca o achizitie a unui activ din zona sistemelor de operare sa fie o buna optiune. Verificarile in randul dezvoltatorilor indica faptul ca ar putea sprijini un potential Facebook OS, iar surse din industrie au notat interesul istoric al Facebook in zona sistemelor mobile sau a influentarii unui din ele”, mai scrie Pisek. Desigur, e vorba de celebrele “Facebook phones”, unul realizat de HTC iar celalalt de INQ. Presa a scris inca de anul trecut ca Facebook vrea sa creeze un sistem de operare mobil bazat pe social media, insa acesta era construit pe Android.

Potentiale victime: Microsoft si Blackberry

In privinta companiilor care ar fi afectate daca Facebook intra in razboiul platformelor, Misek arata doua victime: Research in Motion (RIM), producatorul BlackBerry si al tabletei PlayBook, si Windows 8, care se lupta pentru a ajunge al treilea sistem de operare mobil. Primele doua sunt un duel intre Apple (iOS) si Google (Android). Mark Zuckerberg a amanat deja listarea Facebook pe bursa pana in toamna lui 2012 pentru ca angajatii sa se concentreze pe lansarea de produse si nu pe cat de milionari vor fi. Asta, desigur, pe langa deteriorarea pietelor financiare. Problema cu Facebook e ca deja are venituri in urma asteptarilor, respectiv 1,6 miliarde de dolari pe primul semestru fata de unele proiectate de 2 miliarde. Pentru comparatie, Google are peste 10 miliarde de dolari pe un trimestru. In plus, Facebook trebuie sa-si consolideze pozitia pe social media dupa lansarea Google+, si sa inceapa sa faca mai multi bani. Acesta este si motivul pentru care a omorat Facebook Deals – compania se extindea in zona de baza a Groupon iar un astfel de “razboi” este costisitor. Asa ca intrarea in hora sistemelor de operare mobile e putin probabila.

TouchPad si webOS pot tripla valoarea Compaq

Ceea ce pe de alta parte e bine exact pentru HP. Potrivit unei analize a Canalys, dupa ce pretul tabletei TouchPad a fost scazut la 99 de dolari bucata, asta a creat o mare zarva in jurul gadgetului. Magazinele au fost luate cu asalt de cumparatori, iar acum e a doua in topul preferintelor, dupa iPad. “TouchPad a devenit produsul must-have al anului 2011. Poate ca niciun alt vendor, in afara de Apple, nu a creat o asa stimulare pentru un produs”, se arata in raportul companiei de consultanta Canalys. Pretul foarte scazut a facut TouchPad cel mai “fierbinte” brand HP dintre toate produsele sale lansate in ultimii 10 ani. “HP a preluat conducerea pentru cursa pentru locul al doilea dupa Apple in zona tabletelor, dar fereastra de oportunitate se va inchide daca apar amanari”, se mai arata in raport. HP a achizitionat webOS o data cu preluarea Palm anul trecut, dar mai mult a tinut incuiat in dulap performantul sistem de operare, comparat ca eleganta cu iOS de la Apple. Singurele produse lansate cu el sunt tableta TouchPad – a carei productie a fost oprita, si telefoanele Pre 3 si Veer, ambele inca nefiind aruncate in lupta peste tot in lume.

Canalys spune ca HP TouchPad ar putea avea 10% din cota de piata pe tablete, ceea ce ar putea dubla sau tripla valoarea unitatii de calculatoare al HP atunci cand va fi listata la bursa. Ceea ce e normal: fara webOS, telefoanele si tabletele cu acest sistem de operare, unitatea de PC-uri a HP nu va avea decat o afacere unidirectionala cu marje foarte mici de profit si fara mare viitor. Cu webOS, aceasta are deja un pas in era post-PC, de unde Apple isi extrage profiturile imense acum. Fie ca la listare se va numi Compaq sau altfel, webOS este vital pentru noua companie. Si e vital si pentru HP sa atraga investitori in noua firma la separarea unitatii si listarea bursiera…
HP deja a anuntat ca va mai produce o tura de 100-200.000 de tablete TouchPad deoarece furnizorii au ramas cu piese pe stoc. Cererea va fi, insa, mult mai mare.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: www.a1etechreviews.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.