Microsoft datoreaza un miliard de dolari statului in Danemarca
Scris de Daniel Ionascu
Cel mai mare producator de software din lume datoreaza un miliard de euro Trezoreriei din Danemarca dupa ce si-a transferat o serie de active din aceasta tara in Irlanda, unde taxele sunt mult mai mici, scrie The Next Web, care citeaza DR, televiziunea de stat daneza.
Mai exact, Microsoft ar datora 5,8 miliarde de coroane daneze, care inseamna circa un miliard de dolari. Problema incepe acum mai bine de 10 ani, in iulie 2002, o data cu achizitia producatorului danez de software Navision. Microsoft a cumparat atunci compania in cauza intr-o tranzactie de 1,3 miliarde de dolari, in bani-gheata si actiuni. Navision a fost fundatia crearii unei noi divizii, numita Microsoft Business Solutions, acum numita Dynamics NAV.
Dar imediat dupa tranzactie, Microsoft a vandut drepturile catre subsidiara sa din Irlanda, la un pret pe care autoritatile daneze cred ca este mult prea mic. Asta a permis Microsoft transferarea unor active valoroase in afara Danemarcei, unde taxele mari sunt notorii.
Mai departe, subsidiara irlandeza este detinuta la randul ei in paradisuri fiscale ca Bermuda si Insulele Virgine Britanice, unde profiturile sunt recunoscute.
Conform DR, Trezoreria daneza cere acum taxe si dobanzi din partea gigantului din Redmondt. Microsoft s-a angajat in discutii.
Microsoft este pe cale sa primeasca si o amenda usturatoare din partea Uniunii Europene din cauza ca nu a pus in aplicare o alta hotarare, si anume, nu a prezentat balotul de browsere alternative in Windows. Un numar de 28 de milioane de copii ale sistemului de operare au fost instalate fara a fi prezentate browserele alternative.
Cu ochii pe gigantii IT
Aceasta este o disputa clasica privind preturile de transfer in interiorul corporatiilor. Urmare a crizei economice, statele din Europa cauta noi surse de finantare iar gigantii IT sunt in prima linie.
Amazon si Ebay au fost si ele luate in vizor, datorita sediilor din Luxemburg sau folosirii unor subsidiare inregistrate in Elvetia, pentru a-si reduce taxele platite. Facebook si Google au ajuns si ele in centrul atentiei din cauza ca toate profiturile sunt “exportate” in Irlanda. Inclusiv in Romania, companiile semneaza contracte direct cu Google Irlanda, nu cu Google Romania, pentru publicitate. In SUA, autoritatile au acuzat Microsoft si HP ca sifoneaza profiturile pentru a evita plata taxelor.
De notat ca aceste practici sunt perfect legale, doar ca nu sunt morale: nu e corect ca o companie sa faca afaceri intr-o tara dar sa nu-si plateasca cota corecta in statul in care fac bani.
Etichete: Amazon, Danemarca, eBay, evaziune, extern, Facebook, Google, HP, Irlanda, Microsoft, Navision, recomandari, software, stiri