Nokia experimenta cu dispozitive Android inainte de achizitia Microsoft

Scris de

Desi livrarile Windows Phone au crescut puternic in ultimul an, iar sistemul de operare a depasit iOS intr-o serie deregiuni precum America Latina, Orientul Mijlociu si India, cresterea sa nu a fost indeajuns de mare astfel incat Nokia sa genereze profit.

Ca atare, Nokia a inceput sa experimenteze cu Android. Potrivit New York Times, Nokia era din ce in ce mai frustrata cu inabilitatea Microsoft de a face Windows Phone sa ruleze pe dispozitive cu specificatii mai slabe si sa reduca cerintele minime de sistem. In acest fel Nokia ar fi putut tinti preturi mai mici si volume mai mari, crescand marjele de profit. Un astfel de efort a existat din parte Microsoft, numit Windows Phone „Tango”, care a dus la terminale mai ieftine, insa nu a fost indeajuns pentru Nokia.
Pe romaneste, este un gol intre partea superioara a gamei Asha si ce inferioara a gamei Lumia, iar acesta a fost umplut masiv de dispozitive ieftine cu Android.

„Asha on Linux”

Unul dintre proiectele mentionate a fi in teste avea numele de cod “AOL” – adica “Asha on Linux”. Iar un altul era numit “MView”, de la numele orasului Mountain View, unde este cartierul-general al Google. Ei bine, Nokia planuia sa lanseze un smartphone ieftin cu o varianta de Android in 2014. Nokia voia sa bifurce Android intocmai cum a facut Amazon. Insa experimentele Nokia nu se termina aici. In fapt, finlandezii testau platforma Google si pe smartphone-urile Lumia, ca o contrapartita la Windows Phone.

Microsoft stia de aceste proiecte, insa acestea nu ar fi avut vreo influenta asupra deciziei de a achizitiona divizia de smartphone-uri si terminale a Nokia.

„Too big to fail”

Totusi, nu este greu de imaginat sperietura trasa de oficialii din Redmond, mai ales ca Nokia are o cota de piata de 80% din vanzarile totale de Windows Phone. HTC a incercat sa produca telefoane ca Windows Phone 8X, dar are acum alte probleme, Samsung nu a prea fost serioasa in sprijinirea platformei, in vreme ce Huawei si ZTE nu prea conteaza pe acest segment. Iar Dell si LG au oprit deja productia din cauza vanzarilor slabe.

Perspectiva de trecere a gamei Lumia pe Android nu a fost deloc placuta, caci Microsoft s-ar fi vazut redusa la zero pe aceasta piata. In fapt, asa se explica si comunicatul Microsoft care arata ca achizitia Nokia ar preveni inchiderea inovarii de catre Google si Apple. Or, Google nu putea inchide inovarea decat daca Nokia ar fi trecut la Android. Anterior, o serie de actionari ai Nokia au cerut deja „schimbarea drumului” si trecerea la o alta platforma.

Concomitent, perspectiva trecerii Nokia pe Android explica si existenta Surface Phone, despre care s-a tot vorbit in ultimele luni. Acesta era vazut drept „planul B” pentru Terry Myerson, cel care conduce acum diviziile Windows, Windows Phone si Xbox…

PS: mai tineti minte primul zvon ca MIcrosoft va cumpara Nokia?

Sursa: The Verge
Sursa foto: android.caotic.it

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.