Qualcomm se reorganizeaza pentru a-si proteja patentele

Scris de

“Urzeala Patentelor” este hitul ultimilor ani. Dupa ce Apple a deschis Cutia Pandorei cu procesele impotrica producatorilor Android, fiecare companie a inceput sa se inarmeze cu “patente de distrugere in masa” cu scopul de a-si detona inamicii.

Qualcomm este ultimul producator de procesoare si cipuri 3G/4G LTE care intra in aceasta hora. Dupa ce Nvidia a inceput sa achizitioneze recent brevete, Qualcomm muta la randul sau: gigantul procesoarelor ARM a conceput o reorganizare prin care sa insuleze patentele sale wireless de posibilele litigii.
Astfel, compania a anuntat un plan de separare a unitatii sale de cipuri, care devine o subsidiara detinuta integral. Numita Qualcomm Technologies, aceasta va include activitatile de cercetare -dezvoltare, plus afacerea cu semiconductori. Pe de alta parte, patentele 3G/4G LTE raman in proprietatea companiei-mama, care le va putea licentia oricui doreste.

Procese pe banda rulanta

Miscarea vine pe masura ce litigiile din domeniul mobil au crescut. Razboaiele patentelor dintre giganti precum Apple si Samsung sau Microsoft si Motorola au subliniat problema modului in care patentele esentiale, care au ajuns standarde in industrie, sunt folosite.
Qualcomm a subliniat in comunicatul sau ca restructurarea nu vine ca urmare a vreunui plan de vanzare a unitatii de procesoare sau a tehnologiilor sale. In fapt, presedintele-director general Paul Jacobs spune ca operatiunea este doar o formalizare a modului in care Qualcomm opereaza.
Qualcomm a popularizat tehnologia CDMA, folosita in multe telefoane mobile din intreaga lume. Cipurile sale wireless sunt folosite intr-o vasta gama de produse, de la iPhone pana la altele mai obscure. Pe de alta parte, procesoarele sale Snapdragon sunt printre cele mai populare pentru Android si se gasesc in telefoanele HTC, LG, Sony, Asus, Pantech sau toate gadgeturile cu Windows Phone 7, precum Nokia Lumia. Qualcomm a facut profituri uriase de pe urma acestora. Noua unitate nu va avea aproape nicio legatura cu licentierea patentelor companiei-mama, fiind practic taiat cordonul ombilical dintre ele.

Precedentul Qualcomm vs Broadcom

Pe de alta parte, Qualcomm nu e deloc straina de litigii. Compania a luptat in trecut cu Nokia sau cu rivala din domeniul cipurilor, Broadcom. Aceasta a dat in judecata Qualcomm in 2005, acuzand incalcarea unora dintre patentele sale. Qualcomm a replicat cu propriul proces si cu propriile acuzatii, dar in final Broadcom a castigat la International Trade Commission (ITC) un ordin de excluziune impotriva telefoanelor care foloseau semiconductorii Qualcomm. In aprilie 2009, compania a fost de acord sa plateasca Broadcom 891 milioane de dolari in patru ani pentru a inceta disputa.
Acum, daca cineva va da in judecata unitatea sa de procesoare, nu va putea cere daune si pe bucata care licentiaza patentele 3G/4G LTE, care are o marja mai mare pentru Qualcomm.
Firma din San Diego incearca sa isi protejeze patentele wireless, pe masura ce lucreaza tot mai mult in domeniul software-ului open source ca Android. Restructurarea e asteptata sa se termine in 2013, fara a afecta decat in slaba masura angajatii sau clientii sai.

Acum asteptam o lupta Apple vs Qualcomm pe masura ce tot mai multi parteneri infig cutite in spate colosului din Cupertino!

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: Ubergizmo

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.