IBM, Intel si Cisco se opun interzicerii Xbox si iPhone in SUA

Scris de

Din ce in ce mai multe companii se opun solicitarii depuse de Motorola, acum o subsidiara a Google, de interzicere a importurilor in SUA pentru consolele Xbox 360, in cazul litigiului cu Microsoft, si a iPhone si iPad, in cadrul proceselor cu Apple.

Cisco a depus acum cateva zile la ITC (International Trade Commission -nr) o solicitare pentru a “declina emiterea unui ordin de excludere” pentru patentele standard-esentiale in plangerile Motorola impotriva Apple si Microsoft.
Gigantul retelisticii explica faptul ca investeste anual 5 miliarde de dolari in cercetare si ca peste 100 de patente individuale sunt folosite in standardul 802.11. Acesta este folosit pentru WiFi si tinteste practic orice dispozitiv wireless cu o astfel de capabilitate, de la smartphone-uri pana la tablete si laptopuri. Cisco argumenteaza ca nu se poate lucra pe langa patentele care sunt esentiale in standardele industriei fara a afecta functionalitatea.

“Frate, frate, dar branza e pe bani!”

Ulterior, tot mai multe companii au trimis astfel de solicitari, in numele interesului public. Intel spune ca societatile nu trebuie lasate de abuzeze de puterea de piata. Gigantul procesoarelor apreciaza ca Motorola a fost deja de acord cu licentierea patentelor respective tuturor celor care solicita atunci cand acestea au devenit standarde. Pe langa WiFi, Intel noteaza si codecul video H.264, care va impiedica produsele Microsoft sa proceseze volume mari de continut video.
Atitudinea Intel este surprinzatoare, din moment ce aceasta are mai multe cooperari cu motorul de cautare, de la crearea Google TV pana la portarea Android pe smartphone-uri si tablete dotate cu procesoareĀ x86.
La fel si in cazul IBM. Dupa ce in vara anului trecut, colosul a vandut circa 2.000 de patente catre Google, acum se opune interzicerii consolelor Xbox 360 peste Ocean. Motivul? Procesoarele Tri-core de 3,2 GHz de pe acestea sunt realizate de IBM. Compania spune ca o interdictie “va frustra interesul public permitand Motorola sa beneficieze din refuzul sau de a negocia cu Microsoft in buna credinta”. Culmea este ca IBM e si unul dintre cei mai mari dusmani ai Microsoft, motiv pentru care sprijina puternic Linux, din care deriva Android.

“Interesul poarta fesul”

Hewlett-Packard, cel mai mare producator de calculatoare din lume, a cerut si ea acelasi lucru: respingerea interzicerii. Compania are o serie de patente achizitionate o data cu Palm, dar si ca parte a propriilor investitii in cercetare-dezvoltare. HP spune ca ecosistemele dezvoltate in jurul iOS si Xbox vor fi afectate. Ca si Cisco, HP a fost tacuta in “razboiul patentelor”.

Nokia este si ea de parte Apple, chiar daca acum cativa ani s-a duelat in instanta cu gigantul american iar recent au avut o lupta in privinta viitoarei generatii de cartele SIM. Ba mai mult, sunt competitori directi. Spre deosebire de Motorola, aceasta a adus in fata judecatorilor numai patente non-standard. La randul sau, Google a acuzat ca Microsoft si Nokia conspira in privinta patentelor.

Alte companii care au intervenit sunt operatorii americani AT&T si Verizon. Daca in cazul primului e de inteles, din moment ce a avut exclusivitate cu iPhone timp de cativa ani, cazul Verizon e la fel cu cele ale Intel si IBM. Mai exact, Verizon a fost chiar operatorul care a adus in prim-plan telefoanele Droid ale Motorola, cele care practic au lansat Android pe piata. Dar acum, iPhone este pe primul loc la vanzari pentru cele doua companii. Activision Blizzard se opune si ea blocarii Xbox pe motiv ca a cheltuit sume importante pentru a dezvolta jocuri speciale pentru consola Microsoft. In mod surprinzator, chiar si Microsoft sustine Apple deoarece are de infruntat aceleasi pretentii. Recent, Google a castigat in instanta impotriva Oracle, care acuzase incalcarea patentelor Java.
Printre altele se mai afla si o asociatie a retailerilor, care, evident, si-ar vedea veniturile afectate o data cu interzicerea produselor in cauza.

Regandirea strategiei pentru Android

Culmea e ca, recent, ITC a respins o cerere a HTC de blocare a unor produse Apple pe motiv ca taiwanezii nu detin proprietatea intelectuala respectiva. Cele cinci patente in cauza fusesera transferate anul trecut de catre Google, insa nu au fost cedate de tot. Strategia Google de a intra pe tot mai multe piete, inclusiv cea a sistemelor de operare i-a adus multi prieteni dar si multi inamici. Puternici. Iar acum modul de protejare a companiilor care utilizeaza Android trebuie regandit in lumina noilor fapte.

Iar acestea demonstreaza tot mai mult zicala “frate, frate, dar branza e pe bani!” Astfel, am putea ajunge in cativa ani sa gasim Android doar pe gadgeturile Motorola/Google. Partea buna e ca aceasta coalizare arata ca tuturor le e frica de Google, iar asta din cauza modelului de afaceri care e aproape de a da peste cap toate paradigmele cu care am fost invatati.

N-ar fi fost mai frumos ca Apple si Microsoft sa nu deschida Cutia Pandorei cu toate aceste procese iar companiile sa se concureze doar pe piata?

Sursa: FOSS Patents
Sursa foto: livdigital.co.za

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.