Samsung pregateste o oferta pentru Nokia

Scris de

Nokia are un nou pretentend. Daca acum ceva vreme presa a scris ca Microsoft a inceput negocieri in spatele usilor inchise pentru preluare diviziei de telefoane a Nokia pentru 19 miliarde de dolari, iata ca acum un alt inamic cu buzunare largi sare la inaintare.

Samsung Electronics ar pregati o oferta pentru Nokia, scrie Boy Genius Report, care citeaza Wall Street Journal. Samsung este al doilea producator mondial dupa Nokia si principala amenintare la adresa companiei finlandeze. Samsung a reusit sa devina cel mai mare producator de telefoane in Europa, pe propriul teren al Nokia. O astfel de miscare a gigantului corean ar scoate din joc parteneriatul strategic gandit de Microsoft cu Nokia, care este marea speranta a americanilor de a deveni importanti pe sectorul telefoanelor inteligente. Parteneriatul cu Nokia ar duce Windows Phone 7 la peste 20% din piata in 2015, potrivit IDC, mai mult decat are Apple cota cu iPhone sau Research in Motion cu BlackBerry. Nokia va renunta treptat la platforma Symbian, imbatranita si care nu poate face fata noilor “atleti” in domeniu.

“Deturnarea catre Android”

O preluare de catre Samsung inseamna si o “deturnare” a Nokia catre Androidul lui Google. Chiar daca Samsung produce terminale atat pe Windows Phone 7 cat si pe propria platforma Bada OS, marea majoritate a modelelor si a cresterii vine din telefoane Android precum seria Galaxy S, Galaxy S II sau Vibrant 4G si Infuse 4G. Samsung Electronics a facut anul trecut un profit net record de 14,5 miliarde de dolari, in crestere cu 65%, la venituri de 138,7 miliarde de dolari, in urmcare cu 13%. In noiembrie 2010, Samsung avea in conturi 18 miliarde de dolari, conform unui raport al Moody’s.

Anterior, Stephen Elop, directorul executiv al Nokia, catalogase informatia despre preluarea de catre Microsoft drept “fara baza”. Celebrul blogger Eldar Murtazin, care a prezentat informatia initiala, a spus ca Nokia a cerut 28 de miliarde de dolari pe divizia de telefonie, in vreme ce Microsoft a oferit 19 miliarde. Un purtator de cuvant al Samsung a spus ca informatia “pare un zvon de pe piata” iar compania nu comenteaza zvonurile. La fel a zis si un reprezentant al finlandezilor.

Nokia valoreaza mai mult daca e dezmembrata pe bucati

Saptamana trecuta mai multe evenimente in cascada au afectat producatorul finlandez. Mai intai si-a redus perspectiva de profit pe trimestrul actual si a renuntat total la cea pe tot anul, citand presiuni ale pietei. Urmarea a fost o scadere a actiunilor cu 18% in acea zi, urmata de o alta de 10% ziua urmatoare. O analiza Reuters arata ca profitul Nokia este mancat de Apple, Google si BlackBerry pe zona de terminale inteligente si de producatorii asiatici precum Huawei, ZTE (China), Micromax (India) sau cei no-name pe zona de telefoane ieftine.
Acum, agentiile de rating S&P si Fitch au scazut ratingul companiei finlandeze iar analistii se asteapta sa ajunga la categoria junk. Valoarea de piata a Nokia a scazut cu 77% de la lansarea iPhone din 2007, ajungand la doar 16,78 miliarde de euro azi, 24,9 miliarde de dolari. O analiza arata ca daca Nokia ar fi dezmembrata si vanduta pe bucati, respectiv diviziile de telefonie, retelistica (operata impreuna cu Siemens), navigare si patente, actionarii ar primi cu 52% mai mult, adica 39 de miliarde de dolari.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: anil4fun.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Nokia si Research in Motion (RIM) aflate in deriva, Apple forteaza acapararea unei cote cat mai mari din […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.