Sfarsitul tabletelor, varianta Apple: Mac-urile canibalizeaza iPad

Scris de

ipad_air_2_macbook_air_13Rezultatele financiare anuntate de Apple au aratat, pe langa un rezultat-record obtinut de gigantul american, ca urmare a comenzilor mari pentru iPhone 6, si o noua realitate: tableta moare.

Vanzarile de tablete iPad au scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 12,3 milioane de unitati. Declinul an este unul important, de 13%, fata de aceeasi perioada din 2013, si de 7% fata de trimestrul anterior.
Concomitent, livrarile de Mac-uri, al treilea cel mai bine vandut produs al companiei, au inregistrat un avans important, de 21% fata de al patrulea trimestru al anului trecut, ajungand acum la 5,5 milioane de unitati pe trimestru.

In fine, vanzarile de iPhone-uri au contribuit in cea mai mare masura la realizarea venitului din perioada iulie-septembrie, consemnand o crestere de 21%, la 23,6 miliarde de dolari, de la 19,5 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut. Numarul de unitati vandute se ridica la 39,3 milioane, in urcare cu 16% prin comparatie cu al patrulea trimestru al anului trecut si peste estimarile analistilor, care au anticipat vanzarea a 38 de milioane de telefoane, potrivit Bloomberg.

Lansarea noilor modele de iPhone, iPhone 6 si iPhone 6 Plus, la jumatatea lunii septembrie, a avut o contributie importanta la cresterea volumului vanzarilor din acest trimestru, Apple raportand comercializarea a aproximativ 10 milioane de unitati in primul sfarsit de saptamana.

Coltul analistului

Problema Apple este ca acum e mult mai greu sa convinga clientii sa cumpere o tableta: in primul rand pentru ca mai toata lumea are deja un smartphone sau un phablet, iar dimensiunile acestora au tot crescut, de la iPhone la Galaxy Note. In acelasi timp, o tableta nu mai este acum o alternativa viabila la un MacBook Air sau un ultrabook, dupa ce dimensiunile acestora au scazut uluitor, iar durata bateriei a crescut odata cu introducerea de noi procesoare Intel. BlackBerry a prevazut de mult acest trend, dar tot degeaba, dupa cum si Dell a intuit avansul pe care il vor avea smartphone-urile mari si tot nu a avut succes cu ele…

De remarcat ca Apple a reintrat in top 5 producatori mondiali de calculatoare, avand o cota de piata de 7% potrivit IDC. In fapt, Mac-urile au batut iPad, atat ca venituri cat si ca procentaj total din vanzari, ceea ce arata ca Mac-urile canibalizeaza iPad. La un moment dat, tot adunand si comparand, probabil ca utilizatorii s-au gandit ca MacBook Air de 900 de dolari e mai util decat un iPad de 800 de dolari, chit ca acesta din urma are maximul de specificatii.

In final, Apple tot a raportat un profit net de 8,5 miliarde de dolari in ultimele trei luni, la vanzari de 42,1 miliarde de dolari. In aceeasi perioada a anului trecut castigul net era de 7,5 miliarde, la venituri de 37,5 miliarde.

Sursa: The Verge
Sursa foto: iMore

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.