Ubuntu vine pe tablete si ataca Windows 8

Scris de

Dupa ce a lansat luna trecuta varianta pentru smartphone, Canonical prezinta sistemul de operare Ubuntu, optimizat pentru tablete.

Acesta este pregatit pentru ecranele tactile si se bazeaza pe gesturi de o parte si de alta a dispozitivelor pentru navigare, nefiind necesare butoane hardware. Interfata este similara cu cea pentru smartphone, precum centrul de notificari ce necesita glisarea degetului pe ecran pentru a accesa setarile, emailul si Twitter.
Sistemul de operare este bazat pe acelasi ca si cel desktop – insa e optimizat pentru cipurile ARM si x86 Intel – iar Canonical se lauda ca asta va permite o convergenta autentica a dispozitivelor.
Intr-un filmulet de prezentare postat pe YouTube, compania prezinta un smartphone care se conecteaza la o tableta ca Asus Padfone. Daca acestea sunt conectate ulterior la un televizor atunci utilizatorii vor avea acces la o interfata specifica Ubuntu TV.

Ironii la adresa Microsoft

Intr-un cuvant, Canonical vrea sa cucereasca prin aceasta integrare atat smartphone-urile si tabletele cat si calculatoarele si televizoarele. “Am deslusit piata intr-un mod in care Microsoft nu a facut-o”, se lauda co-fondatorul si directorul general Mark Shuttleworth. El s-a referit la lansarile separate pentru Windows 8, Windows RT si Windows Phone 8, care ruleaza pe procesoare diferite si, ca atare, necesita software total diferit de la una la alta. Toate aceste forme de rulare pe ecrane diferite vor fi unificate in versiunea 14.04 LTS, care va fi lansata anul viitor.

In privinta facilitatilor oferite, sistemul de operare pentru tablete prezinta un mod de multitasking inspirat in mod evident de Windows 8: “Side Stage” permite utilizatorilor rularea de aplicatii in modul telefon pe partea din dreapta. Si versiunea pentru tablete permite control vocal; de asemenea este suportat si “guest mode”, permitand folosirea tabletei si de catre alte persoane decat proprietarul.
De joi vor fi disponibile pentru descarcat versiunile pentru tabletele Nexus 7 si Nexus 10 de la Google, pe langa cele de telefon pentru Nexus 4 si Galaxy Nexus. Compania va pune la dispozitia doritorilor unelte si instructiuni pentru instalarea sistemului de operare. Alte facilitati, precum navigarea pe gesturi se trag din webOS, caruselul central parca e desprins din BlackBerry World sau Kindle Fire. Compania a impus si o serie de cerinte minime: procesor dual-core A15, 2 GB de memorie RAM si cel putin 8 GB pentru stocare, ecrane de 7-10 inci si multitouch in patru puncte. Pentru a beneficia si de modul desktop sunt recomandate procesoare quad-core Cortex A15 sau Intel x86, 4 GB de memorie RAM, 8 GB pentru stocare, ecrane de 10-12 inci si multitouch in 4-10 puncte.

Coltul analistului: atac la pietele destinate corporatiilor

Nici acum Canonical nu a prezentat parteneri hardware care sa scoata pe piata dispozitive cu Ubuntu pentru tablete, insa nici nu are nevoie. De la lansare pana acum Linux nu a avut nevoie de parteneri hardware si totusi este folosit de zeci de milioane de oameni sau organizatii. Abia recent o serie de companii precum Dell au lansat laptopuri special pentru Ubuntu. Strategia Canonical este ofere un mod full desktop pe baza procesoarelor ARM. Pe masura ce acestea devin tot mai puternice vor deveni un substitut mai ieftin pentru calculatoarele cu Windows si Intel, ceea ce va transforma dispozitivele Ubuntu intr-un concurent serios.
Imaginati-va ca veti conecta viitorul Samsung Galaxy S IV direct la un monitor si wireless la o tastatura si un mouse. Imediat veti avea la dispozitie un desktop la dispozitie, fara ca firma sa fie nevoita sa cumpere separat un PC si licente Windows si Office. Mai mult, o tableta Ubuntu poate fi conectata la un dock si devine instantaneu un laptop. De asemenea, gadgeturile Ubuntu pot fi folosite drept terminale pentru rularea de la distanta a aplicatiilor Windows prin virtualizare oferita de VMWare, Citrix Systems si Microsoft.
Tot ce va trebui sa faca societatea in cauza este, eventual, sa plateasca un “abonament” catre Canonical pentru diverse facilitati cloud.

Singura problema e ca Google va face acelasi lucru cu Android si o sa integreze un mod desktop in sistemul de operare…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Forbes

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.