Un nou iPhone? Nu, mersi. Apple, la primele probleme in Europa

Scris de

Fie ca adversarii ii incalca sau nu patentele, Apple are si un alt motiv pentru care isi ataca rivalii asa de agresiv in Europa: incepe sa piarda teren.

Noi date de la firma de cercetare Kantar Worldpanel ComTech arata ca iPhone 4S a fost un mare succes in SUA, Australia si Marea Britanie, dar in Germania si Franta, “marul” e cam “viermanat”.
Lansarea iPhone 4S din octombrie a fost o dezamagire. Fanii au primit un produs care arata la fel doar ca e adus la acelasi nivel tehnologic cu adversarii, respectiv procesor dual-core si camera de 8 megapixeli. Singurul plus a fost asistentul personal Siri, plus iCloud. Ei bine, imediat dupa lansare Apple a vandut 4 milioane de unitati doar in weekend-ul de debut iar “dezamagirea” a iesit din limbaj.
Ca sa avem un termen de comparatie, Apple a vandut cu un sfert mai multe terminale iPhone 4S in trei zile decat intreaga linie de Galaxy S II a Samsung in primele doua luni.
Din septembrie pana la finele lui noiembrie cota Apple s-a balonat de la 25% la 36% in SUA iar in Marea Britanie a ajuns de la 21% la 31%.

Unde intra Apple la apa: Franta si Germania

Ei bine, datele Kantar Worldpanel arata ca Apple a pierdut semnificativ din cota de piata in alte doua piete-cheie: a scazut de la 27% la 22% in Germania, in vreme ce in Franta declinul a fost si mai mare – de la 29% la 20%. Cifrele sunt in concordanta cu scaderea din “Barometrul Apple” notata de analistii de la Ticonderoga Securities, si care arata o scadere cu 10-15% a comenzilor pentru componente de iPhone 4S si iPad 2. Iar trendul este foarte periculos pentru gigantul din Cupertino: scaderea pe telefoane din cauza Samsung si la tablete din cauza Amazon, cu a sa Kindle Fire.

Europa open source

Motivele? Scaderea economiilor europene si micsorarea preturilor de catre competitori la propriile telefoane. Totusi, aceasta nu este singura explicatie. In mod natural, Europa e un teren al libertatii si egalitatii. Acestea sunt transpuse in directive ale Comisiei Europene. Este aceeasi Europa care a amendat usturator Microsoft si Intel. Este Europa open source. Aceeasi care recomanda instalarea de Firefox si care a fortat introducerea de browsere alternative in Windows. E aceeasi in care Internet Explorer are o scadere accentuata fata de alte zone si cea care nu accepta patentele software.
Si mai e taramul de bastina al Nokia, companie care a promovat un alt sistem open source – Symbian – si care are o prezenta aproape de zero in SUA.

Asa se explica de ce in Germania sistemul de operare Android de la Google are o cota de 61% in ultimele 12 luni iar Samsung Galaxy S II e pe primul loc in topul vanzarilor.

Samsung Electronics, Sony Ericsson, LG Electronics si Motorola Mobility au ca platforma dominanta Android. Samsung a lansat recent si o serie de reclame care ironizeaza fanii Apple, vazuti ca niste spalati pe creier. Interesant e ca, drept urmare, Samsung a depasit compania americana ca “buzz” in atentia consumatorilor.

Mai mira pe cineva ca Apple e asa inversunata in instantele europene?

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: www.okaygeek.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] deschise si cultura open source au inceput, insa, sa afecteze in Europa producatorul american, care incepe sa piarda cota de piata. Contra cui? In fata celorlalti adversari din top: Samsung in zona de smartphone-uri si Amazon la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.