Uniunea Africana va sesiza ONU cu privire la situatia statului Mali

Scris de

Uniunea Africana va sesiza ONU pentru a obtine sprijinul acesteia in interventia militara ce urmeaza sa aiba loc in nordul statului Mali, controlat de mai bine de doua luni de grupuri armate. Aceasta este concluzia la care au ajuns, in urma reuniunii de la Abidjan,  responsabilii Natiunilor Unite, ai Uniunii Africane si ai Africii de Vest, acestia urmand sa sprijine tara atat financiar, cat si logistic.

Intalnirea “a recunoscut  necesitatea mobilizarii tuturor mijloacelor adecvate, inclusiv cele armate”, pentru a ajuta statul Mali sa-si restructureze armata si sa-si restaureze, intr-un timp cat mai scurt, autoritatea in nordul tarii pentru a invinge gruparile teroriste, criminale sau alte grupari ale caror actiuni pun in pericol stabilitatea si securitatea statului si a regiunii.

Cele trei organizatii au cerut desfiintarea fostei junte maliene care a fost instalata in urma puciului din 22 martie. Ele au cerut, de asemenea, ca fortele armate sa se concentreze exclusiv pe apararea unitatii si integritatii teritorile a statului Mali, respectand insa autoritatea presedintelui interimar si a guvernului.

Nordul statului Mali este ocupat de doua grupari teroriste, pe de o parte rebelii tuaregi ai Miscarii Nationale de Eliberare din Azawad, iar pe de cealalta parte, gruparea islamista Ansar Dine. Acestea doua au intrat in conflit joi seara, in orasul Kidal, linistea fiind restabilita in zori. Inca din 30 mai, presedintele Uniunii Africane, Thomas Boni Yayi, a lansat ideea sesizarii Consiliului de Securitate in vederea crearii unei ” forte” africane de interventie in Mali.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Melty

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.