Acest quasar e de 60 de trilioane de ori mai stralucitor ca Soarele

Scris de

O gaura neagra super-masiva alimenteaza un quasar de 60 de trilioane de ori mai stralucitor ca Soarele nostru.

Astronomii au descoperit la 12,9 miliarde de ani-lumina un quasar atat de puternic incat emite de 60 de trilioane de ori mai multa lumina decat Soarele. Adica de 60.000 de miliarde de ori…

Acesta este “alimentat” de o gaura neagra cu o masa de 2 miliarde de ori mai mare decat steaua entrala a sistemului nostru solar. In plus, este un mister total. Pana acum cercetatorii nu au mai gasit vreun astfel de obiect atat de masiv si format atat de devreme dupa Big Bang, la doar 770 de milioane de ani dupa explozia ce a dat nastere Universului.
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul Infrared Deep Sky Survey, care supravegheaza din Marea Britanie 5% din cer pe unde infrarosii.
“E ca si cum ai gasi un copil inalt de 1,8 metri la gradinita”, spune astrofizicianul Marta Volonteri, de la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

Obiectul cu pricina a primit un nume plictisitor, respectiv ULAS J1120+641. Oamenii de stiinta cred ca exista doar 100 de astfel de obiecte distante si luminoase.

Quasarii sunt nucleele unor galaxii foarte indepartate. Acestia sunt foarte violenti din punct de vedere energetic si extrem de luminosi.

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: Science News

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.