Cea mai mare “captura” de pana acum – 50 de noi planete

Scris de

Astronomii europeni au descoperit recent un numar impresionant de exoplanete. Captura numara 50 de noi planete din afara sistemului solar, dintre care 16 sunt asemanatoare-Pamanatului (super-Pamanturi).

Reusita apartine vanatorului de exoplanete HARPS, folosit de astronomii de la ESO (European Southern Observatory). ”Recolta descoperirilor a depasit orice asteptari si include o populatie bogata de super-Pamanturi si planete de tipul Neptun gazduite de stele asemanatoare cu Soarele nostru”, declara conducatorul studiului Michel Mayor, astronom la Universitatea Geneva din Elvetia.

Una din noile lumi descoperite, botezata HD 85512b, se afla in constelatia Vela, la marginea zonei locuibile a propriului “soare” – regiunea in jurul unei stele unde apa si deci viata, asa cum o stim noi, poate exista. Aceasta planeta, aflata la 35 mil. ani-lumina de Pamant, este canditatul nr.1 pentru obtinerea rolului in scenariul existentei vietii in afara sistemului nostru solar.

In urmatorii ani, astronomii planuiesc sa upgradeze spectrograful HARPS, pentru a putea efectua cautari mai detaliate si a gasi planete asemanatoare Pamantului, ce pot gazdui viata.

In urmatorii 10-20 de ani ar trebui sa avem prima lista cu potentialele planete locuibile din apropierea soarelui, spune Mayor.

Odata cu aceasta descoperire, putem spune ca ne aflam in epoca de aur a descoperirii de exoplanete.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Astrobio
Sursa foto: Space

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.