Cercetatorii au gasit dovezi pentru “particula lui Dumnezeu”

Scris de

Fizicienii de la Fermilab din SUA au anuntat ieri ca au fost agonizant de aproape de a demonstra existenta bosonului Higgs, adesea numit “particula lui Dumnezeu” din cauza ca explica gravitatia si ordinea din univers.

Anuntul a venit in conditiile in care CERN are programata miercuri o conferinta pentru a-si prezenta propriile descoperiri. CERN gazduieste la Geneva cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC).
In schimb, fizicienii de la Fermilab au folosit acceleratorul Tevatron, oprit de anul trecut. De atunci, insa, au analizat datele din coliziunea a trilioane de protoni cu anti-protoni.
“Acesta este cel mai bun raspuns care exista in acest moment”, a anuntat fizicianul Rob Roser de la Fermilab, parte a Departamentului american al Energiei.
Cercetatorii au lucrat indelung pentru a dovedi existenta bosonului Higgs, piesa finala in Modelul Standard, un fel de tabel al lui Mendeleev pentru particule.
Aceasta este cea mai interesanta saptamana din istoria fizicii, a declarat Joe Lykken, teoretician la Fermilab.

Modelul Standard

Cautarea particulei a inceput acum 40 de ani, cand oamenii de stiinta au inceput sa asambleze Modelul Standard.
Conform acestuia, materia este compusa din diverse combinatii a sase leptoni – incluzand aici binecunoscutul electron si fantomaticul neutrino – si sase quarci. Acestia din urma sunt clasificati in “arome” de catre fizicieni: “up”, “down”, “charm”, “strange”, “top” si “bottom”.
Protonii sunt, de exemplu, o combinatie de doi quarci “up” si unul “down”. In alta ordine de idei, Modelul Standard include si alte particule, numite bosoni, care poarta fortele de baza din natura. Cel mai cunoscut este fotonul, particula de lumina. Acesta poarta forta electromagnetica. Altul este gluonul – care aduna impreuna quarcii ce constituie protonul. Fara gluoni, lumea n-ar exista, pentru ca n-ar exista nici atomi, nici stele, nici planete, nici viata.

Cum primesc particulele masa

Acuma, acceleratoarele de particule ca Tevatron sau LHC au descoperit toate particulele prezise de Modelul Standard, cu exceptia uneia – bosonul Higgs. Acesta a fost postulat in 1964 pentru a servi co functie cruciala: aceea de a conferi masa anumitor particule, care altfel ar avea masa zero. In mod tehnic, bosonul Higgs nu furnizeaza masa; este mai degraba un nod de materie apasata de un camp de forta. Acesta, la randul sau, este numit “campul Higgs”. Campul da masa unor particule, dar altora nimic: cand trec prin campul Higgs, acestea primesc masa asemanator modului in care se face vata de bat. In final, se ajunge la leptoni, quarci si bosoni. Altele nu primesc masa: ganditi-va la un bat dat cu ulei, astfel ca vata nu se prinde pe el.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Reuters

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.