Furtunile genereaza antimaterie
Scris de Daniel Ionascu
Se pare ca nu stim multe nici macar despre ploaie. Bine, furtuna, ca sa fim mai precisi. La mijlocul anilor 1990, s-a descoperit ca traznetele si campurile electrice asociate de deasupra unei furtuni pot fi destul de puternice incat sa produca explozii de raze gamma detectabile din spatiu.
Aceste flashuri de raze gamma terestre se intampla cam 500 pe zi. O echipa de cercetatori a folosit Telescopul Spatial Fermi pentru Raze Gamma, al NASA si au descoperit un fenomen similar dar spectaculos: productia de antimaterie din fluxurile de energie de deasupra acestor furtuni.
Telescopul Fermi e construit astfel incat sa observe si sa masoare razele gamme din tot Universul, dar se poate uita si la evenimente terestre. In primii sai trei ani, acesta a descoperit 130 de astfel de flashuri gamma terestre. Numai ca unele dintre acestea au inclus raze ale caror energii ajung la 511 keV – care este semnalura unei anihilari dintre un electron si un pozitron.
Oamenii de stiinta presupun ca toate aceste campuri electrice puternice din varful furtunilor pot, in conditiile potrivite, sa creeze “o avalansa in sus de electroni”. Acestia sunt accelerati pana la o viteza apropiata celei a luminii si cand se lovesc de molecule de aer emit razele gamma. Atat de multe raze gamma se formeaza incat literalmente transforma energia in masa, in forma unei perechi electron-pozitron. Acestea ajung pe orbita, sunt detectate de Fermi, dupa care pozitronul se ciocneste cu contrapartita sa…
Studiul va fi publicat in Geophysical Research Letters.
Etichete: antimaterie, astronomie, electroni, extern, fizica cuantica, NASA, pozitroni, raze gamma, recomandari Stiinta & Tehnica, stiri