Jupiter si Saturn au jucat ping-pong galactic cu Uranus

Scris de

Noi simulari astronomice sugereaza ca Jupiter si Saturn au jucat un fel de ping pong cosmic cu vecina Uranus.

Mai exact, Uranus s-a aflat la un moment dat in orbita lui Saturn pana ce a fost expulzata spre Jupiter, dupa care jocul a continuat inainte si inapoi, pana cand orbita s-a stabilizat.

“Jocul” s-a desfasurat de trei ori si a durat, probabil, 100.000 de ani, inainte ca Uranus sa fie aruncata dincolo de orbita lui Saturn, unde s-a stabilit linistita. Mai mult, avand o astfel de greutate in coada, Jupiter si Saturn si-ar fi schimbat si ele intre ele orbita de cateva ori, scrie Gizmodo, care citeaza New Scientist.

Initial s-a crezut ca planetele s-au format in locatiile actuale din Sistemul Solar. Insa, pe parcurs, observatiile astronomice au complicat lucrurile, cum ar fi faptul ca anumite planete au miscari de rotatie in jurul axei sale inverse fata de restul sistemului solar. Una dintre acestea este Uranus, axa sa de rotatie fiind aproape de planul orbitei in jurul Soarelui. Sau, pe romaneste, axa sa nord-sud este aproape de ecuator.
Nu este prima data cand se arata ca planetele s-au miscat intens de-a lungul istoriei cosmice. Simularile au fost realizate de Alessandro Morbidelli de la Observatorul Coastei de Azur, din Franta.

Sursa: New Scientist
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.