Medicamente Samsung: conglomeratul va pompa doua miliarde de dolari in biotehnologie

Scris de

samsung medicamenteCu venituri de 327 de miliarde de dolari pe an si dupa ce a ajuns deja sa domine sectoarele telefoanelor si televizoarelor, unde ar mai putea investi Samsung? Ei bine, raspunsul il constituie biotehnologia.

Obiectivul conglomeratului sud-corean, care este implicat in domenii pornind de la instalatii energetice si realizarea de nave maritime pana la constructii si asigurari, este sa ajunga o forta in domeniul biotehnologiei.

Grupul sud-coreean intentioneaza sa investeasca cel putin doua miliarde de dolari in biofarmaceutice, in special in segmentul produselor biosimilare, care sunt versiuni mai ieftine dar identice ale medicamentelor biotehnologice originale, dar ale caror patente au expirat.

Farmaceuticele biosimilare sunt medicamente biologice, adica medicamente al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celule de plante sau animale, bacterii, virusuri sau drojdie. Medicamentele conventionale sunt fabricate de obicei prin sinteza chimica.

Pe masura ce piata electronicelor ajunge la saturatie Lee Kun Hee, presedintele grupului, a inceput sa investeasca in noi domenii care sa sustina dezvoltarea in continuare a Samsung.

„Mandatul nostru este sa devenim numarul 1 oriunde ne implicam, asa ca obiectivul pe termen lung este sa devenim o companie farmaceutica importanta la nivel mondial“, a anuntat Christopher Hansung Ko, director general la divizia Samsung Bioepis a grupului.

 Concurentii sunt niste adevarati giganti

In centrul acestor planuri se afla produsele biosimilare. Samsung intentioneaza sa vanda In 2017 prima sa versiune a medicamentului Enbrel al companiei Amgen, destinat tratarii artritei, precum si o versiune a produsului Remicade, pentru tratamentul afectiunilor autoimune, fabricat de Johnson&Johnson.

O alta divizie, numita Samsung Biologics, are contracte pentru fabricarea medicamente bio sub brandul unor companii farmaceutice mari, precum Roche. Intre concurentii Samsung se mai numara si Pfizer.
Samsung Bioepis, companie mixta a Samsung cu Biogen Idec, dezvolta alte produse biosimilare, intre care versiuni ale medicamentului Herceptin al Roche, pentru cancerul mamar, si medicamentul pentru diabet Lantus, al Sanofi.

Android pentru medicamente

Europa si Japonia accepta produsele biosimilare, dar in SUA nu au fost stabilite inca reglementari specifice si nici nu au fost inca aprobate astfel de produse.

Vanzarile de medicamente biosimilare ar putea creste la 24 de miliarde de dolari in 2019, de la 1,2 miliarde de dolari In 2013, potrivit estimarilor din ianuarie ale companiei de consultanta Frost & Sullivan. Grupul Samsung se asteapta sa genereze venituri de este 1,8 miliarde de dolari pe an din produse biofarmaceutice pana in 2020.

Intentiile Samsung seamana cu implementarea strategiei Android, care a propulsat grupul coreean in topul ierarhiilor, depasind Nokia in domeniul terminalelor simple si Apple pe segmentul smartphone-urilor. Mai precis: se ia o versiune open-source si se realizeaza un produs care sa fie ieftin si usor de produs in masa.

Apple tocmai a demarat negocieri pentru preluarea Beats Electronics cu 3,2 miliarde de dolari, in vreme ce Google a achizitionat producatorul termostatelor inteligente Nest, tot cu 3,2 miliarde de dolari, astfel ca drumul celor trei giganti se desparte acum. Pe de alta parte, Google testeaza lentile de contact inteligente, astfel ca cele doua grupuri ar putea ajunge din nou in acelasi domeniu, daca si Samsung va investi ulterior in domeniul implanturilor medicale inteligente.

Intre timp, Samsung se pregateste de lansarea unui smartphone cu sistemul de operare Tizen, care concureaza din plin Android, tinta fiind indeosebi pietele in curs de dezvoltare.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: BioMed Central

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.