Apple pregateste preluarea Beats Electronics pentru 3,2 miliarde de dolari

Scris de

beats audioApple negociaza preluarea producatorului de casti audio Beats Electronics, care detine si un serviciu online de streaming de muzica, contra sumei de 3,2 miliarde de dolari.

In cazul in care tranzactia s-ar realiza, aceasta ar fi cea mai mare achizitie din istoria gigantului american al electronicelor, depasit preluarea NeXT, companie fondata de catre Steve Jobs.

Beats a fost fondata de rapperul Dr. Dre si Jimmy Iovine, unul dintre cei mai respectati executivi din industria muzicala.
Apple si-ar extinde astfel prezenta pe piata distributiei online de muzica, preluand serviciul de streaming lansat in acest an de catre Beats. Pentru 10 dolari pe luna, clientii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele si albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tableta sau de pe computerul personal.

Era descarcarii de piese, inlocuita de era streamingului

Distributia de muzica a devenit, in ultimii 10 ani, una dintre afacerile de baza ale Apple, datorita player-ului iPod si platformei iTunes.

Cu toate acestea, vanzarile de muzica in format digital ale Apple au scazut anul trecut pentru prima data de la lansarea iTunes, pe fondul migrarii unor clienti catre servicii precum Spotify, Pandora, Amazon sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan. iTunes este cel mai mare magazin de pe internet, de unde oamenii pot cumpara muzica.
Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care ofera clientilor streaming de muzica gratuit, finantat prin publicitate, in concurenta cu Pandora.

„Era download-ului digital a luat, practic, sfarsit“, comenteaza Aram Sinnreich Aram Sinnreich, profesor de media la Universitatea Rutgers, care studiaza relatia dintre muzica si evolutia tehnologiei, citat de Bloomberg.

Apple avea in conturi la finele lunii martie 150,6 miliarde de dolari, astfel ca suma de 3,2 miliarde de dolari necesara pentru preluarea Beats nu ar pune probleme.

Tratative cu HTC, probleme pentru HP

Tranzactia nu va fi, insa, de bun augur pentru doua alte companii: producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC si Hewlett-Packard (HP), cel de-al doilea mare producator de calculatoare din lume.

HTC avea in urma cu trei ani 51% din actiunile Beats, participatie preluata pentru 300 milioane de dolari. In 2012, compania taiwaneza a vandut inapoi actionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, detine de asemenea 14% din actiunile Beats. In luna septembrie a anului trecut, fondul de investitii Carlyle Group a cumparat un pachet minoritar.

De asemenea, HP a lansat foarte multe produse cu Beats Audio, tocmai pentru a-si diferentia laptopurile fata de cele ale Apple, iar acum parteneriatul este in pericol daca Apple cumpara Beats. HP concureaza direct cu Apple in domeniul laptopurilor si calculatoarelor desktop, asa ca Apple nu ar avea niciun interes sa mai licentieze brandul.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] « Apple pregateste preluarea Beats Electronics pentru 3,2 miliarde de dolari […]

  2. […] sunt cele mai celebre. Asta nu inseamna ca gigantii tehnologiei nu se inghesuie pe aceasta piata: Apple a cumparat luna trecuta Beats Audio, in vreme ce Google a lansat in 2013 serviciul Play All Access, care vine la 9,99 de dolari pe […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.