NASA: Marte ar putea avea apa lichida

Scris de

Imagini recente capturate de sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter indica faptul ca planeta Marte ar putea avea apa lichida pe cursul lunilor calde ale anului.

Cercetatorii au observat diverse urme care se lungesc vara dar se estompeaza iarna, pentru ca apoi sa revina primavara urmatoare. “Cea mai buna explicatie pentru aceste observatii pana acum este un suvoi de saramura”, spune Alfred McEwen, de la Universitatea Arizona, Tucson.

De ce saramura? Pentru ca aceasta are alta temperatura de inghet fata de apa dulce. Iar Marte e bogata in saruri. Locurile respective se incalzesc indeajuns de mult pentru a sustine apa curgatoare, care poate fi si putin sub suprafata, dar indeajuns cat sa modifice aspectul rocilor. Apa respectiva este la fel de sarata ca si oceanele Pamantului, sustin cercetatorii.

“Aceste linii intunecate sunt diferite de alte tipuri de pe pantele martiene”, a declarat Richard Zurek, cercetator de la Jet Propulsion Laboratory al NASA si parte a proiectului Mars Reconnaissance Orbiter.
Imaginile arata ca santurile au intre jumatate de metru si si cinci metri latime si lungimi de sute de metri. Anumite locatii au mai mult de 1.000 de astfel de curgeri. Mai mult, acestea sunt orientate spre ecuator.

Existenta apei lichide creste posibilitatea descoperirii vietii martiene. Deja cercetatorii stiu ca Marte are mari cantitati de apa sub forma solida la poli. Se speculeaza ca in maruntaiele planetei, ar putea exista apa lichida sub calotele polare, gheata fiind incalzita de procesele geologice ale sale. Oamenii de stiinta au aflat ca acum 3 miliarde de ani Marte avea apa sub forma lichida.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.