O mie de dinozauri pentru cultura generala

Scris de

Dinozaurii. Acesti giganti au stapanit Terra timp de 150 de milioane de ani. De cand oamenii au inceput sa le descopere ciolanele fosilizate, o adevarata fascinatie s-a nascut pentru aceste animale impresionante.
Si o data cu ea si pentru alte reptile care au stapanit planeta, care in mod incorect au fost numite “dinozauri”: pterozauri (reptile zburatoare), mosasauri, ichtyosauri, plesiosauri, pliosauri, nothosauri, placodonti (reptile marine) sau Dimetrodon (pelycosaur – reptila terestra).

Atlasul “1.000 de dinozauri” de la editura Aquila ’93 este un bun compendiu pentru a-ti invata copilul despre dinozauri, reptile, pasari, evolutie si cate si mai cate.
Ilustratiile sunt sugestive iar informatiile sunt exprimate pe larg, captand pana si “copiii mari”. Cartea e atat de mare ca ai putea induce o dizabilitate cuiva daca o folosesti pe post de arma alba. Totusi cel mai bun uz al sau este de ascutire a inteligentei.

Dar nu e perfecta. De exemplu, la partea privind primii amfibieni este prezentat Paracyclotosaurus, care este definit drept “dinozaur asemanator crocodilului”. Or, fiind amfibian nu putea fi dinozaur, din moment ce acestia din urma sunt reptile. Iar dinozaurii sunt reptile dar crocodilii nu sunt dinozauri. Mai departe, la locul unde se pomeneste evolutia mamiferelor si a stramosilor acestora se pomeneste de therapside si pelycosauri, cand in mod normal doar therapsidele sunt stramosi ai mamiferelor. Pelycosaurii sunt stramosii therapsidelor.

In alta parte, e prezentata “o plaja cu cadavre de ichtyosauri care a atras cativa dinozauri zburatori necreofagi”. Desigur, singurii dinozauri zburatori sunt pasarile, care sunt o ramura a ordinului Theropodelor, dar aici era vorba despre pterozauri. Care nu sunt dinozauri. In clusiv la capitolul dedicat lor, pterozaurii sunt denumiti “dinozauri zburatori”, ceea ce nu sunt.
In diverse alte parti Archaeopteryx e prezentat cand ca un dinozaur, cand ca prima pasare din lume. Astazi se stie ca pasarile sunt, in fapt, dinozauri, dar o astfel de clasificare stanga-dreapta mai mult aduce confuzie, mai ales cand nu se spune ca pasarile sunt dinozauri avieni, ci doar ca provin din acestia.

Una peste alta, cartea este un instrument care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa, pentru o buna orientare a spiritelor tinere in perioada fertila de mari cautari ce incepe la pubertate si se termina la finele adolescentei.

Totusi numele pompos de enciclopedie nu i se potriveste, dar in cele 335 de pagini se gasesc lucruri interesante. Costa 135 de lei.

Sursa: RENNE
Sursa foto: www.pravaliacucarti.ro

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.