Premiera: SpaceX a decolat catre Statia Spatiala Internationala

Scris de

Prima racheta privata, detinuta de Space Exploration Technologies, a decolat azi catre Statia Spatiala Internationala (ISS) intr-o calatorie menita sa duca provizii astronautilor de la bordul acesteia.

Notati bine in calendar pentru ca misiunea este echivalenta cu zborul lui Charles Lindberg peste Atlantic sau aventura lui Zefram Cochrane in testarea primului motor Warp
Numita Falcon 9, racheta are 54 de metri si a urcat pe orbita capsula Dragon, care are la bord 554 de kilograme de marfa pe care o va livra la destinatie vineri, cand “taxiul cosmic” va andoca.
Daca misiunea se va incheia cu succes, compania va primi un contract de 1,6 miliarde de dolari din partea NASA pentru 12 misiuni spatiale catre ISS. Deja SpaceX, asa cum este cunoscuta compania, detine impreuna cu Orbital Sciences Corp, contracte in valoare totala de 3,5 miliarde de dolari pentru a transporta bunuri catre statie. O analiza a autoritatilor americane arata ca un program similar sub conducerea NASA ar fi costat de 4-10 ori mai scump.

Cursa mogulilor IT catre spatiu

Operatiunea marcheaza si trecerea la un nou nivel in rivalitatea dintre miliardarii IT care se concureaza pentru a cuceri spatiul. SpaceX a fost fondata si este condusa de catre Elon Musk, care anterior s-a imbogatit din vanzarea PayPal catre eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.
Co-fondatorul Microsoft Paul Allen va construi si el un mega-avion care sa lanseze sateliti la un pret mic; un alt exemplu este Jeff Bezos – fondatorul Amazon – detine si el Blue Origin, o companie care vrea sa trimita oameni in spatiu.
Miliardarul Richard Branson a fondat si el Virgin Galactic, cu care spera sa dezvolte turismul spatial iar, cireasa de pe tort, Larry Page de la Google si regizorul James Cameron vor sa mineze aur si platina de pe asteroizi….

Sursa: Reuters
Sursa foto: The Register

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.