Recrearea Big Bang-ului arata ca nu e posibila calatoria in timp

Scris de

Calatoria in timp nu este posibila, potrivit unui studiu care a recreat Big Bang-ului folosind metamateriale.

Acestea sunt niste chestii asa misto care sunt studiate pentru a crea invizibilitatea unor obiecte. Numai mai au si un alt uz: crearea unor “gauri negre” si simularea multiversurilor. Iar acum oamenii le-au folosit pentru a demonstra ca nu se pot face calatorii in timp.
Profesorul Igor Smolyaninov, de la Universitatea Maryland, a scris intr-un studiu ca directia de curgere a timpului este neschimbata si nu poti “stramba” timpul pentru a ajunge inapoi de unde ai pornit.

Si el a si construit un model pentru a arata asta. Astfel, intr-un asemenea metamaterial, tiparul razelor de lumina se extinde pe masura ce timpul curge. In vreme ce lumina se disperseaza, ceea ce e analog entropiei, sageata termodinamica a timpului ne arata ca lucrurile se distrug.

Ca atare, el a construit un simulator de Big Bang, plasand fasii de plastic pe un substrat de aur. “Razele de lumina” sunt, de fapt, plasmoni – electroni dintr-un conductor, care se propaga pe suprafata metalului. Iar fasiile de plastic distorsioneaza lumina.

Asadar, de ce e imposibila? Smolyaninov spune ca razele de lumina pot fi curbate si par sa se intoarca in ele insele, dar cand se intampla asta ele nu se afla intr-o dimensiune asemanatoare timpului. Iar cand calatoresc intr-o dimensiune de timp nu vor fi capabile sa se intoarca la locatia precedenta.

Partea pozitiva e ca studiul lui Smolyaninov arata ca putem cerceta multiversurile cu extra-dimensiuni. Deci chiar daca nu vom putea calatori inapoi in timp, am putea vizita universuri alternative, unde trecutul e deja diferit…

Sursa: PopSci
Sursa foto: DeviantArt

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.