Terra, fara omolog in jurul celei mai apropiate stele dupa Soare

Scris de

Planeta - ConceptieGalaxia noastra este un loc mare, dar asta nu inseamna ca avem vecini. Exista cateva stele destul de apropiate de Pamant pentru a fi potentiale tinte de explorare in cursul vietii noastre. Se spera ca una din cele mai apropiate stele, Steaua lui Barnard, ar avea o planeta locuibila in orbita, dar noi observatii nu arata niciun semn in acest sens.

In primul rand, trebuie scos in evidenta faptul ca Steaua lui Barnard este, in realitate, a patra cea mai apropiata stea de Pamant. Primele trei, insa, fac parte dintr-un singur sistem: Alpha Centauri, format dintr-o pereche de stele ce orbiteaza una in jurul celeilalte, cu o a treia stea asociata gravitational (numita Proxima Centauri), care este mult mai mica si orbiteaza mult mai departe. Este posibil ca o planeta locuibila sa exista undeva in acea dezordine de gravitatie si orbite, dar nu este chiar cel mai prietenos tip de sistem solar.

Steaua lui Barnard, pe de alta parte, este mult mai promitatoare. Este o pitica rosie cu masa scazuta, mult mai mica si batrana decat Soarele, si ar asigura un mediu calm si stabil pentru orice planeta asemanatoare Terrei care se intampla sa orbiteze in jurul ei. Parea atat de promitator, incat primul concept de misiune de explorare interstelara, Proiectul Daedalus, a ales Steaua lui Barnard ca si destinatie, in ciuda faptului ca se afla la o distanta cu cativa ani-lumina mai mare de Pamant decat Alpha Centauri.

Totusi, un ziar publicat de cercetatorii de la UC Berkeley saptamana trecuta, care au folosit o masuratoare precisa Doppler seria 136 timp de opt ani, pare sa destituie Steaua lui Barnard ca si potentiala gazda pentru planete. Potrivit cercetatarilor, “zona locuibila a Stelei lui Barnard pare sa fie lipsita de mase planetare asemenatoare Pamantului sau mai mari”. Ziarul rasuceste cutitul in rana, relatand ca “lipsa detectarii maselor planetare asemanatoare Pamantului din jurul Stelei lui Barnard reprezinta cu siguranta un fapt nefericit, deoarece distanta de doar 1.8 parsecuri ar face ca orice planeta de dimensiunea Pamantului sa constituie o tinta valoroasa pentru imagistica si spectroscopie, dar si o destinatie pentru sonde robotice pana la sfarsitul secolului.”

Partea cea mai nefericita, totusi, este faptul ca se pare ca ne-am trezit langa o pitica rosie plicticoasa din pur ghinion, din moment ce studiile spectrografice sugereaza ca 40% din totalul stelelor de tip pitica rosie prezinta planete asemanatoare Terrei in zonele locuibile. Procentajul este mare, dar nu este foarte folositor pentru noi, pamantenii. Se pare ca vom fi nevoiti sa calatorim un pic mai departe pentru a da de E.T.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.