“Razboi rece” economic intre Franta si Italia

Scris de

Franta si Italia se afla intr-o disputa economica din ce in ce mai intensa, dupa ce mai multe companii franceze vizeaza achizitii in Italia iar acest stat doreste protejarea corporatiilor fanion de preluari ostile.

Astazi, Lactalis a lansat o oferta de preluare ostila de 3,4 miliarde de euro pentru 71% din Parmalat. Lactalis a cumparat 29% din companie in martie, doar putin sub pragul ce ar obliga firma franceza sa faca oferta obligatorie de preluare, ceea ce a declansat alarma la Roma.

Grupul galic detine deja brandurile italiene de branza Galbani si Locatelli, dar a anuntat ca planuieste sa mentina Parmalat pe bursa de la Milano si sediul in Italia. Oferta franceza este cu 21,3% peste media pretului pe o actiune Parmalat din ultimul an.

Frictiuni italo-franceze

Guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi e ingrijorat de “asaltul” companiilor franceze asupra celor italiene.
Deja actionarii italieni si cei francezi se lupta pentru control in cadrul Edison, a a doua companie energetica italiana, unde Electricite de France (EdF – detinuta de stat) va prelua majoritatea.
De asemenea, producatorul de bunuri de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA va cumpara producatorul de bijuterii Bulgari. De asemenea, asiguratorul Groupama SA s-a aratat interesat de Fondiaria-SAI SpA.

Parmalat, cunoscuta indeosebi pentru lapte si sucuri, a devenit o tinta de preluare dupa ce a castigat 1,4 miliarde de euro din procesele privind faimosul sau faliment din 2003.

Italia vrea fond suveran

Guvernul italian vrea sa transforme Cassa Depositi e Prestiti (CDP) intr-un holding care sa investeasca in companiile strategice ale tarii. Surse apropiate declarau pentru Reuters ca CDP va realiza o conferinta de presa impreuna cu bancile italiene Intesa Sanpaolo, UniCredit si Mediobanca in privinta ofertei.
Italienii se asteapta la o contraoferta facuta de Ferrero si Granarolo.
Cassa Depositi e Presititi (CDP) din Roma este holding de stat care administreaza depozite de 235 miliarde de euro si va fi deschis investitorilor privati. Fondul va fi creat dupa modelul unui fond francez, numit Fonds Strategique d’Investissment.

Precedentul Telecom SpA

Dupa intalnirea cu presedintele Nicolas Sarkozy, Berlusconi a spus azi ca o oferta a Lactalis impreuna cu un partener italian ar fi potrivita. Sarkozy a spus si el la randul lui ca fuziuni francezo-italiene ar face companii mult mai competitive la nivel mondial.

Numai ca francezii ar putea lua lectii de la povestea Telecom Italia SpA. Dupa ce si-a prezentat interesul in 2007, spaniolii de la Telefonica au fost de acord sa preia compania cu un partener italian, banca Intesa. Cele doua au format un holding care a preluat apoi participatia de control. Miscarea a protejat Telecom Italia de preluarea de catre Amovil, din Mexic, insa de atunci participatia si-a pierdut jumatate din valoare.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.