AOL vinde 800 de patente catre Microsoft pentru un miliard de dolari, inclusiv tehnologia Netscape

Scris de

Microsoft va directiona 1,056 miliarde de dolari pentru a cumpara 800 de patente de la AOL si licentierea altor 300, scrie Business Insider.

Marea majoritate a patentelor detinute de compania media sunt legate de mesageria instant (AIM), email, partajare multimedia sau legate de reclama pe internet. Alt pachet important il reprezinta tehnologia browserului Netscape, unul dintre pionierii internetului, care a purtat initial un razboi cu Internet Explorer dar practicile monopoliste ale Microsoft au dat castig de cauza gigantului. Ulterior, pe scheletul Netscape a fost construit Mozilla Firefox. AOL va avea, insa, in continuare brandul Netscape, potrivit All Things Digital.

Acesta este ultima tranzactie-gigant legata de patente, dupa achizitia Motorola de catre Google contra a 12,5 miliarde de dolari si cumpararea portofoliului de patente al Nortel cu 4,5 miliarde de dolari de catre un consortiu alcatuit din Apple, Microsoft, Research in Motion (RIM) si Ericsson.

“Continuam sa detinem un portofoliu de patente valoros asa cum a fost subliniat de acordul de licentiere in care am intrat cu Microsoft”, a declarat Tim Armstrong, directorul AOL. Tranzactia este constituita in asa fel incat AOL va licentia de la Microsoft patentele pe care le vinde iar Microsoft nu va beneficia de exclusivitate pentru cele 300 pe care AOL le va retine in continuare. AOL detine in continuare proprietate intelectuala dintr-o gama larga de tehnologii, de la reclama la cautare pe internet, managementul continutului media, retele sociale, cartare, streaming si securitate.

AOL a anuntat ca va distribui “o parte semnificativa” din bani actionarilor. Recent a existat o confruntare tot mai mare intre managementul AOL si Starboard Value LP, actionar al companiei media cu 5,2%. Starboard a cerut valorificarea patentelor si noi membri pentru consiliul de administratie.

De la separarea de Time Warner din 2009 AOL se confrunta cu o acuta criza, din cauza scaderii veniturilor din publicitate si din abonamentele la de internet dail-up.
Celalalt gigant apus al internetului, Yahoo, a preferat sa se foloseasca de patentele sale dand in judecata Facebook.

Update: actiunile AOL urcau cu 42% pe bursa in urma anuntului, potrivit CNN MoneyFacebook este unul dintre principalii beneficiari din moment ce patentele nu au ajuns pe mana unor rivali, in vreme ce Microsoft si Facebook au un parteneriat foarte strans, concretizat in integrarea cu Bing.
AOL si-a vandut practic “sufletul” si de acum nu mai exista ca si companie din domeniul tehnologiei, activand doar ca un conglomerat media.

Sursa: Business Insider
Sursa foto: International Business Times

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] deja exista o piata, atat Apple, cat si Google si Microsoft aruncand cu bani in stanga si in dreapta pentru a-si consolida […]

  2. […] milioane de dolari. In mod surprinzator, acestea sunt cele 925 de patente pe care insasi Microsoft le-a preluat recent de la AOL pentru un miliard de dolari. Facebook calca acum pe urmele Google si incepe sa cumpere brevete pe […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.