Atentie se-nchid usile: hackerii pot deturna trenuri

Scris de

Se schimba macazul: dupa ce Stuxnet a asaltat programul nuclear iranian, dupa ce FBI s-a panicat ca hackerii pot deschide usile inchisorilor iar expertii avertizau ca se pot bloca retelele de electricitate sau apa, iata ca s-a ajuns la un nou nivel.

Stefan Katzenbeisser, profesor la Technische Universit├Ąt Darmstadt din Germania, a avertizat ieri ca hackerii pot prelua controlul computerelor care controleaza macazurile.
Aceste sisteme determina trenurile sa treaca de pe o sina pa alta si sunt separate de lumea online. Comunicatiile, insa, se fac tot cu ajutorul tehnologiilor wireless. Chiar daca foloseste reteaua GSM-R, care e mai sigura decat cea GSM utilizata de telefoanele mobile, problema e mult mai complicata.

Comunicatiile intre trenuri si sistemele se fac pe baza unor coduri criptate, care sunt descarcate pe stick-uri USB si trimise pentru a fi instalate. Acestea pot cadea oricand in mainile unor persoane nedorite.

Sursa: Reuters
Sursa foto: TreeHugger

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] saptamana trecuta ca natiuni agresoare sau grupuri extremiste pot folosi diverse unelte cibernetice pentru a deraia trenuri de pasageri sau, si mai periculos, trenuri pline cu substante chimice letale. “Pot contamina […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.