Google a creat o retea neuronala cu 16.000 de nuclee de procesare
Scris de Daniel Ionascu
Google a creat o “retea neuronala” virtuala, care a invatat cum arata o pisica din vizualizarea de imagini de pe YouTube.
Dezvoltata de catre Google X, laboratoarele cunoscute indeosebi pentru dezvoltarea masinilor care se conduc singure si a ochelarilor Google, reteaua neuronala este compusa din 1.000 de computere cu 16.000 de nuclee de procesare, legate intre ele.
Google a prezentat acestei “entitati” poze thumbnail de 200 x 200 pixeli, luate din 10 milioane de clipuri alese aleatoriu de pe YouTube. Apoi a pus masinaria sa se uite dupa figuri care se repeta. Nu doar ca aceasta a fost capabila sa detecteze fete, dar a dezvoltat chiar si “concepte de nivel inalt”, precum fetele pisicilor si corpurile umane.
Google a spus ca masina nu a fost invatata si nu i-au fost date niciun fel de informatii despre fata, corp sau cum arata pisicile inainte de a incepe analiza. O data ce a descoperit ca un obiect reapare, calculatorul a dezvoltat modalitati de cartare a imaginilor pentru a detecta obiecte similare. Echipa de cercetatori a denumit aceste “harti” drept “neuroni“.
Dr. Jeff Dean, un cercetator care a lucrat la proiect, spune ca “noi nu am spus niciodata (masinii-nr) in timpul antrenamentului ca ‘aceasta este o pisica’. Pur si simplu a inventat conceptul de pisica”.
Sistemul nu este inca perfect, dar ca rezultat al succesului, proiectul a fost mutat din laboratoarele Google X si este continuat de echipele de la motorul de cautare si servicii business. Google spera sa rafineze algoritmul pentru a-l folosi la cautarea de imagini, recunoastere vocala si translatare de limbaj.
Asteptam ziua cand “reteaua neuronala” va capata constiinta de sine si va trimite inapoi in timp un robot pentru a-l omori pe John Connor…
Etichete: extern, Google, inteligenta artificiala, motoare de cautare, recomandari, stiri, Terminator
Comentarii (1)
[…] acum doi ani ca a creat cipuri care imita creierul uman, in vreme ce Google a realizat atat o retea neuronala compusa dintr-o mie de calculatoare, cat si un software care simuleaza celulele nervoase […]