Google a creat o retea neuronala cu 16.000 de nuclee de procesare

Scris de

Google a creat o “retea neuronala” virtuala, care a invatat cum arata o pisica din vizualizarea de imagini de pe YouTube.

Dezvoltata de catre Google X, laboratoarele cunoscute indeosebi pentru dezvoltarea masinilor care se conduc singure si a ochelarilor Google, reteaua neuronala este compusa din 1.000 de computere cu 16.000 de nuclee de procesare, legate intre ele.
Google a prezentat acestei “entitati” poze thumbnail de 200 x 200 pixeli, luate din 10 milioane de clipuri alese aleatoriu de pe YouTube. Apoi a pus masinaria sa se uite dupa figuri care se repeta. Nu doar ca aceasta a fost capabila sa detecteze fete, dar a dezvoltat chiar si “concepte de nivel inalt”, precum fetele pisicilor si corpurile umane.

Google a spus ca masina nu a fost invatata si nu i-au fost date niciun fel de informatii despre fata, corp sau cum arata pisicile inainte de a incepe analiza. O data ce a descoperit ca un obiect reapare, calculatorul a dezvoltat modalitati de cartare a imaginilor pentru a detecta obiecte similare. Echipa de cercetatori a denumit aceste “harti” drept “neuroni“.
Dr. Jeff Dean, un cercetator care a lucrat la proiect, spune ca “noi nu am spus niciodata (masinii-nr) in timpul antrenamentului ca ‘aceasta este o pisica’. Pur si simplu a inventat conceptul de pisica”.
Sistemul nu este inca perfect, dar ca rezultat al succesului, proiectul a fost mutat din laboratoarele Google X si este continuat de echipele de la motorul de cautare si servicii business. Google spera sa rafineze algoritmul pentru a-l folosi la cautarea de imagini, recunoastere vocala si translatare de limbaj.

Asteptam ziua cand “reteaua neuronala” va capata constiinta de sine si va trimite inapoi in timp un robot pentru a-l omori pe John Connor

Sursa: The Verge
Sursa foto: ict4peace.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] acum doi ani ca a creat cipuri care imita creierul uman, in vreme ce Google a realizat atat o retea neuronala compusa dintr-o mie de calculatoare, cat si un software care simuleaza celulele nervoase […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.