Facebook sau Amazon ar putea prelua divizia smartphone a RIM

Scris de

Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor si tabletelor BlackBerry, s-ar putea separa in doua companii, una care sa cuprinda serviciile de retea si mesagerie oferite corporatiilor si alta care sa detina operatiunile hardware.

Facebook sau Amazon potentiali cumparatori, informeaza Sunday Times. Potrivit sursei citate, compania ar pastra serviciile BlackBerry Messenger, BlackBerry Internet Service si BlackBerry Enterprise Server, pe care sa le licentieze altora. Acesta a fost si planul fostului co-director general Jim Balsilie. Inainte de a pleca, la inceputul acestui an, el a incercat un plan de licentiere a acestor servicii catre operatorii telecom, astfel incat compania canadiana sa aiba o noua sursa de venituri. Planul nu a fost aprobat, iar dupa ce varianta a cazut, Balsilie a plecat.

Anterior, Amazon a luat in calcul o fuziune cu RIM iar analistii de la Citigroup avertizau intr-un raport ca retailerul online va lansa in acest an un “Kindle Phone”.
O alta alternativa ar fi vanzarea diviziei de servicii de retea sau cautarea unui partener de talie mare, ca Microsoft, care sa cumpere o bucata consistenta din companie. Microsoft a vrut in 2010 sa cumpere RIM, dar capitalizarea de atunci, de peste 40 de miliarde de dolari, a fost considerata prea mare.

“Prea putin, prea tarziu”

RIM a angajat recent bancile JP Morgan si Royal Bank of Canada pentru a realiza o o analiza strategica a optiunilor companiei. Noul sef al companiei, Thorsten Heins, s-a exprimat in ultimele luni ca firma nu doreste sa fie cumparata, dar a mentionat explorarea unor oportunitati de folosire a platformei BlackBerry prin parteneriate, licentiere sau alternative strategice.
Planul final va fi anuntat in vara. In toamna, compania va lansa in august sistemul de operare BlackBerry 10. Societatea canadiana nu s-a adaptat la lumea ecranelor tactile, “reinventata” de iPhone iar acum este in lupta directa cu Microsoft pentru impunerea sistemului sau de operare drept a treia platforma, dupa Android si iOS. Problema este ca Microsoft a inceput inca de acum doi ani prin Windows Phone 7 iar acum a ajuns deja la 100.000 de aplicatii in magazinul sau online. In plus, RIM nu are puterea financiara a Microsoft.

Pe urmele Motorola

Analistul Ehud Gelblum de la Morgan Stanley scria intr-o nota catre investitori ca, pentru a supravietui, RIM ar trebui sa se micsoreze consistent: de la 16.000 la doar 2.000 de angajati si sa vanda intre 2 si 10 milioane de telefoane pe an, fata de 11 milioane pe trimestru acum. Banca de investitii estimeaza costul total al unei restructurari de acest gen la 2 miliarde de dolari.
Deja compania e pe pierdere, estimeaza o gaura si in acest trimestru si are de infruntat si o tripla amenintare: telefoanele sale imbatranesc, piata smartphone-urilor incetineste iar vanzarile sale vor scadea din cauza corporatiilor si utilizatorilor care asteapta noul sistem de operare BlackBerry 10 in toamna. Cand vor aparea si iOS 6 pe iPhone 5, noul Nexus si Android Jelly Bean si Windows Phone 8. Motorola a facut acelasi gen de separare in doua in urma cu 18 luni – o bucata care a detinut partea de telefoane si a fost cumparata de Google si alta care realizeaza statii walkie-talkie si echipamente de securitate.

Timpul nu mai are rabdare…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Pocket Lint

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.