Nokia pregateste doua telefoane MeeGo ieftine

Scris de

Destupati sampania, spargeti paharele: dragi fani ai Nokia N9 si MeeGo, sistemul vostru de operare nu e deloc pe cale de disparitie.

Nokia are de gand sa lanseze doua noi dispozitive cu MeeGo pentru pietele in curs de dezvoltare unde smartphone-urile nu sunt asa de populare si accesul la internet pe mobil nu este asa extins, Netbooknews, preluat de The Verge.
Site-ul citeaza informatii direct de la Next Billion Group, o unitate din cadrul Nokia care are ca focus construirea de dispozitive pentru viitorul miliard de utilizatori de smartphone-uri. Anterior, Nokia a luat in calcul sistemul de operare S40 pentru a fi “sufletul” noilor telefoane, din moment ce acesta este deja prezent pe 1,5 miliarde de terminale din lume. Ba chiar Nokia a lansat recent seria┬áde telefoane Asha, care imita multe din functionalitatile unui smartphone, fara a fi tehnic unul.

“Meltemi” in actiune

Cel mai probabil, cele doua telefoane sunt bazate pe sistemul de operare “Meltemi“, bazat pe Linux, pe care compania finlandeza l-a destinat smartphone-urilor slabe. Desi anul trecut Stephen Elop mentiona in vara ca Nokia N9 va fi singurul cu MeeGo, tot el a mai spus ca elementele sistemului de operare vor supravietui mai departe.
Informatiile criptice furnizate de catre el pot fi traduse si intr-o alta cheie: cine a avut un pic de-a face cu Nokia N9 isi da seama foarte simplu ca sistemul de operare de pe el nu a fost niciodata “MeeGo” in adevaratul sens al cuvantului si nu a folosit niciodata exact aceleasi coduri-sursa ca si sistemul de operare MeeGo dezvoltat de Intel.

Harmattan, arma secreta

In fapt, este Harmattan, urmasul Maemo, cel gandit de Nokia pentru telefoanele sale amiral. Harmattan are unele atu-uri in plus fata de Windows Phone: suporta procesoare dual-core, NFC si multe altele. Iar faptul ca e in esenta un Linux permite Nokia sa-l “dezbrace” de orice functie mai complicata si sa aiba in final un “dumbphone” inteligent, care arata mult mai bine decat terminalele comune ale adversarilor si poate face mult mai multe.

Urmatorul miliard sau santaj la adresa Microsoft?

Nokia trebuie sa-si modernizeze gama de telefoane ieftine din cauza concurentei puternice a terminalelor ieftine bazate pe sistemul de operare Android. De remarcat ca Nokia Asha 300 si 303 deja au ajuns sa aiba procesoare de 1 GHz si 128 MB pentru memoria RAM, in vreme ce Nokia Lumia 610, gandit a fi modelul “de baza” pentru gama Windows Phone 7 “Tango” ruleaza cu minim 256 MB de RAM, insa permite procesoare de doar 800 MHz. Avand in vedere ritmul rapid de imbunatatire a tehnologiei si faptul ca terminalele ieftine fac aproape jumatate din veniturile companiei din dispozitive si servicii, rezulta ca pastrarea MeeGo este o optiune esentiala si o decizie strategica a Nokia. Daca mai punem la socoteala ca Nokia a cumparat recent Smarterphone AS, un sistem de operare ultra-usor care reda experienta unui smartphone pe terminalele obisnuite, ne cam facem o idee de unde vrea Nokia sa vanda urmatorul miliard de telefoane.

Anterior, Intel a anuntat ca va ingloba MeeGo cu alte platforme minore Linux in Tizen. Samsung a anuntat apoi ca vrea sa integreze propriul Bada OS in Tizen.

Desigur, totul poate fi doar o incercare a Nokia de a “stoarce” mai multi bani de la Microsoft pentru Windows Phone…

Sursa: The Verge
Sursa foto: mobil.idnes.cz

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. crina says:

    Abia asteptam sa testem noile telefoane

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.