O companie a numit un algoritm in consiliul de administratie
Scris de Daniel Ionascu
Daca e posibil sa te casatoresti cu un caine sau cu o masina, de ce n-ar fi posibil si ca un algoritm sa fie numit intr-o functie de conducere la o companie?
Un fond de investitii a numit un algoritm computerizat in consiliul sau de administrare. Programul, numit Vital, va vota daca societatea sa investeasca intr-o anumita companie sau nu. Compania pentru care Vital lucreaza se numeste Deep Knowledge Ventures si investeste in medicamente.
Algoritmul analizeaza o gramada de date inainte de a face vreo decizie, de la informatii financiare pana la teste pentru anumite medicamente, proprietate intelectuala detinuta de firma respectiva sau de unde provine finantarea.
„La prima vedere, pare o idee futurista, dar, gandind mai bine, este doar o farsa prin care se urmareste publicitate“, a afirmat profesorul Noel Sharkey, de la Universitatea din Sheffield. „Foarte multe companii folosesc cautari de date pentru a accesa ce se intampla in piata, apoi consiliul de administratie sau lucratorii de incredere iau o decizie pe baza sfatului“, mai spune el.
„In pietele financiare, algoritmii sunt desemnati sa ia decizii. Ideea unui algoritm care voteaza este o pacaleala. Nu este diferit de un algoritm care face o sugestie iar consiliul voteaza“, a conchis el.
Potrivit Deep Knowledge Ventures, Vital a aprobat deja doua decizii de investitii. Softul a fost dezvoltat de compania Aging Analytics, cu sediul in Marea Britanie.
Ideea seamnana cu modul de folosire al supercomputerului Watson, dezvoltat de IBM. Dupa ce a invins cei mai puternici oponenti umani la un joc de cultura generala, Watson a „lucrat“ pe urma in domeniul cercetarii cancerului si pe Wall Street, unde a fost „angajat“ de Citigroup.
Etichete: Aging Analytics, algoritm, Deep Knowledge Ventures, fonduri de investitii, IBM, recomandari, vital, Watson