Oracle crede ca limbajele de programare sunt protejate de drepturile de autor

Scris de

Procesul de proprietate intelectuala pornit de Oracle in 2010 impotriva Google pentru Android s-a redus in final aproape la o singura idee: daca un limbaj de programare poate fi inregistrat prin copyright sau nu.

Ei bine, judecatorul William Alsup a ordonat saptamana trecuta celor doua companii sa isi expuna punctul de vedere in aceasta privinta, unde se testeaza limita la care legislatia protejeaza software-ul.
“Nu, limbajele de programare pe calculator nu sunt protejate de drepturile de autor. Google nu a avut niciodata vreo alta pozitie”, se arata in raspunsul gigantului online. Google explica faptul ca un set de instructiuni poate fi protejat, dar protectia nu se extinde la sistemul de programare prin care sunt intelese de computer. Compania argumenteaza ca limbajul de programare este utilitarian si doar furnizeaza structura, slectia si organizarea software-ului.
Conform legii americane o idee nu este protejabila dar o expresie originala sau creativa a sa poate fi.
Google spune ca un limbaj de programare este doar o idee, in vreme ce software-ul creat cu ajutorul sau este protejabil.
Spre exemplu, tabla adunarii nu este protejata, dupa cum nici culorile nu sunt. Dar niste algoritmi avansati sau o serie de tablouri de da Vinci, sunt.

In raspunsul sau, Oracle, bineinteles spune invers. Oracle recunoaste ca legislatia SUA nu a reglementat problema exacta, insa argumenteaza ca “un limbaj de calculator se poate califica pentru protectie la copyright daca este suficient de original”.
Prin referirile la “vocabularul detaliat si expresia scrisa”, Oracle se refera la API-urile Java. Despre acestea, Oracle spune ca sunt cod dinainte scris, pe care Google l-a utilizat. In cauza sunt 37 de API-uri, care ar cuprinde 11.000 de pagini daca ar fi trase la imprimanta.

E oficial: avem proces cu jurati iar Larry Ellison si Larry Page vor fi chemati ca martori

Termenul pana la care cele doua companii trebuiau sa ajunga la o intelegere a expirat vineri. Astfel, judecatorul a anuntat ca procesul va incepe cu jurati. Acesta este compus din trei parti: copyright, dezbaterea celor doua patente ramase in cauza si plata daunelor. Pe listele de martori citati se afla chiar si actualii conducatori ai celor doi giganti, respectiv Larry Ellison la Oracle si Larry Page de la Google, scrie Reuters. Alti potentiali martori sunt Eric Schmidt – fost director executiv si actual presedinte Google, Andy Rubin – actual vicepresedinte Google si seful Android, dar si Jonathan Scwarzer – fost CEO al Sun si James Gosling– “parintele Java”.
Oracle a castigat drepturile asupra Java prin preluarea Sun Microsystems in 2010.

Viitorul industriei software

Problema aflata in litigiu este spinoasa si ar putea influenta inclusiv viitorul programarii in Java. Astfel, daca Oracle castiga, in fapt, titanul bazelor de date pierde. Daca juriul va decide ca API-urile sunt proprietatea companiei, atunci toate firmele care ajuta la dezvoltarea Java, precum Apache, IBM sau Red Hat. De asemenea, daca Oracle castiga intreaga industrie software va fi aruncata in haos, din cauza folosirii intesive a API-urilor. Avocatii Oracle contra-argumenteaza ca Google ameninta restul industriei deoarece a proiectat Android astfel incat vechile aplicatii Java sa nu fie compatibile, ceea ce diminueaza valoarea Java ca limbaj universal si intregul sau ecosistem, scrie San Jose Mercury News. Daca Oracle ar castiga, compania va putea cere intre 5 si 7 dolari pe fiecare dispozitiv vandut cu Android la bord, potrivit Forbes, caci intentia sa nu e interzicerea Android – ca in cazul Apple, ci producerea de bani din Java.

Totul se poate rezolva cu o licenta luata de Google de la Oracle pentru Java. In schimb, si daca Google castiga, tot pierde. Va fi obligat sa ia licenta sau sa modifice Android, ceea ce ar dezechilibra puternic ecosistemul si i-ar ameninta suprematia in sistemele de mobile de operare. Un atu pentru Google il constituie faptul ca fostul sef al Sun, Jonathan Scwartz, a laudat Android inainte ca firma sa fie preluata de Oracle.

Oracle a cerut anterior in proces daune de 6,1 miliarde de dolari, insa, intre timp, pretentiile s-au redus la doar un miliard de dolari, din cauza eliminarii din cauza a cinci patente. Android este cel mai popular sistem de operare pe smartphone-uri si al doilea pe tablete, la mare distanta in spatele iOS de la Apple.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Itp.net

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] de a face bani din dezvoltarea lumii mobile. Oracle cere Google daune de un miliard de dolari pentru folosirea API-urilor Java in codul Android si pentru incalcarea a doua patente. Page a spus ca nu a facut nimic rau din […]

  2. […] Cifra reiese din documentele depuse de Oracle in justitie. Niciuna dintre companii nu a dorit o intelegere amiabila, asa ca s-a ajuns in situatia de a se judeca intregul caz cu jurati, asemanator cazului Oracle vs Google, pentru Android/Java. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.