Seful Sun a “binecuvantat” Android inainte de achizitia Oracle

Scris de

Fostul sef al Sun MicrosystemsJonathan Schwartz, a binecuvantat folosirea Java de catre Google intr-o postare de pe blogul companiei, facuta in 2007.

“Aceasta este o zi incredibila pentru comunitatea open source si o sprijinire a masiva a doua dintre cele mai prolifice comunitati de software liber, Java si Linux”, scria Schwartz.
Aceasta a fost stearsa de Oracle de pe site, dar cum Google este maestrul internetului, a fost recuperata din maruntaiele Web-ului si repostata in alte zone, ca marturie.
Avand in vedere procesul in care Oracle cere Google intre 1,4 si 6,1 miliarde de dolari pentru incalcarea unor patente Java in Android, postarea este numai buna pentru ca gigantul cautarii sa calmeze Oracle in pretentiile sale. Schwartz deja a spus intr-o depozitie sub juramant ca Android era “o pereche de rachete prinse de Java si care vor face comunitatea noastra Java si mai mare”.

Trebuie mentionat ca Java pentru PC este total libera si gratis, conform cu standardul Gnu Public License (GPL). Oricine o poate folosi oricum, inclusiv in produse comerciale. In schimb, Mobile Java nu e asa de libera iar folosirea sa necesita plata unor licente.
Totusi, deja Sun a permis verbal Google sa o foloseasca. Oracle va dori interzicerea folosirii acestei postari de blog ca dovada. Totusi, judecatorul William Alsup a notat ca tribunalul “nu este o subsidiara detinuta total de Oracle”.

Google poate intoarce soarta procesului

Oracle va avea foarte mari probleme in a demonstra ca Google a comis o folosire neautorizata si ii este acum datoare miliarde de dolari, cand chiar Sun promova atat de tare Android. Daca nu poate elimina dovada, Oracle va argumenta ca Schwartz nu vorbea in numele companiei (destul de greu, din moment ce era pe blogul corporatist) sau ca Sun nu cunostea indeajuns de mult incalcarea. Dar si aici va avea viata grea pentru ca va trebui sa justifice de ce a sters postarea.

Cea mai puternica dovada a Oracle este un mail trimis de seful Android, Andy Rubin in 2005. “Daca Sun nu vrea sa lucreze cu noi, avem doua optiuni: 1) Sa abandonam munca si sa adoptam Microsoft CLR Virtual Machine si limbajul C# – sau- 2) Folosim Java oricum si sa ne aparam decizia, eventual facandu-ne dusmani pe drum”. Oracle a preluat Sun in 2010.

In lumina noilor dovezi, emailul respectiv arata destul de slab, nefiind un plan de incalcare a proprietatii. In final Sun chiar a ales sa lucreze cu Google…

Oracle pierde, dar castiga…

Desi pare acum o victorie facila pentru Google, nu e chiar asa. In primul rand, nu va putea folosi Java pentru eternitate. In fapt, Oracle i-a interzis expres folosirea, si chiar daca castiga, tot va trebui sa modifice Android sau sa plateasca licente catre Oracle. Asadar, Oracle pierde dar totusi castiga.
Trebuie mentionat ca viziunea lui Larry Ellison, fondatorul si directorul executiv al Oracle, asupra softurilor open source e ca acestea sunt “abominatii”. Google este exact opusul, si vede totul la liber. Acum Oracle detine patentele. In SUA, majoritatea expira in 20 de ani, asa ca eventual Google va fi libera de Oracle. Ca atare, va lupta in continuare, avand in vedere ca are foarte multi bani la dispozitie si consumatorii de partea sa.
Partenerii Google care produc dispozitive Android au si ei de furca. Intai de toate, Microsoft incearca sa ii santajeze pentru a plati licente. HTC deja plateste Microsoft 5 dolari pentru fiecare dispozitiv Android folosit, iar acum Microsoft vrea 15 dolari pe telefon si de la Samsung. Iar Motorola este si ea data in judecata. Deja Microsoft face mai multi bani din Android decat din propriul sistem de operare iar gigantul incearca sa stimuleze companiile sa treaca la Windows Phone 7.
De asemenea, Apple a dat si ea in judecata Samsung, HTC si Motorola, producatorii de top ai Android. Spre deosebire de Microsoft, Apple vrea interzicerea la import a aparatelor inamice pentru a creste vanzarile propriilor gadgeturi.

Android este cel mai mare succes open source. Si pentru ca miscarea open source sa dainuiasca, este vital ca Android sa iasa nevatamat. Alternativa ar fi sa avem o lume dominata de cei ca Oracle, Apple sau Microsoft, care abia asteapta sa ne puna la plata pentru orice ca sa faca ei profituri gigantice…

Sursa: Daily Tech
Sursa foto: Zimbio.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.