PlayStation 4 va avea procesor AMD pe 64 biti si 8 GB de memorie ultra-rapida GDDR5

Scris de

Dupa ce a socat lumea cand a anuntat consola de viitoare generatie Play Station 4 fara a o prezenta fizic in fata oamenilor, Sony a revenit la sentimente mai bune si a facut publice o serie de specificatii tehnice.

Gadgetul va veni cu un procesor realizat de catre Advanced Micro Devices (AMD), pe 64 de biti si cu opt nuclee, ce a fost proiectat special pentru Sony. Japonezii au renuntat la procesoarele Cell, realizate de IBM. Fiind un AMD, acesta este in fapt un APU, adica inglobeaza atat procesorul central cat si pe cel grafic.

Acesta va fi ajutat de 8 GB de memorie ultra-rapida GDDR5, care de regula se gaseste pe placile video de ultima generatie. Si care sa nu va imaginati ca se pot cumpara cu 50 de dolari, dupa cum a anuntat Chris Norden, inginer-sef in cadrul grupului nipon… Asta deoarece largimea de banda oferita de acestea este de 176 Gb/s fata de doar 40 Gb/s oferita de memoriile RAM existente in marea majoritate a calculatoarelor de azi.
Fiecare din cele opt nuclee poate rula separat cate un fir de executie, utilizand 32KiB L1 I-cache si D-cache. In fine, fiecare din cele doua grupuri de cate patru “creiere” isi impart cate 2MiB de L2 Cache.

DIRECTX 11.1+. Sony spune spune ca procesorul va folosi DirectX 11.1+ si ca un API special creat va permite dezvoltatorilor de jocuri sa “vorbeasca” cu hardware-ul la un nivel mult mai de baza decat DirectX si OpenGL. Procesorul va avea o capacitate de calcul de 1,84 TFLOPS, ceea ce inseamna ca va fi la fel de performant ca o placa video intre Radeon HD 7850 si Radeon HD 7870.

Programatorii vor putea folosi un mediu bazat pe Windows 7 si integrat total cu Visual Studio 2010 si 2012. Anterior, Sony a anuntat ca dezvoltatorii au cerut un cip x86, deoarece este greu de codat pentru arhitectura PowerPC.

NINTENDO WII U. Informatiile au fost anuntate dupa ce consola Nintendo Wii U a fost aspru criticata din cauza specificatiilor mai slabe fata de asteptarile gamerilor. Aceasta a avut vanzari slabe dupa punerea in vanzare. Ulterior, chiar si PS4 a fost criticata din cauza ca AMD este in urma Intel in privinta puterii de calcul a procesoarelor sale. In cazul graficii, insa, AMD face de ras orice “silicon” Intel…

Sursa: Ars Technica
Sursa foto: Financial Post

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] japonezii nu impun utilizatorilor sai cumpere obligatoriu propriul accesoriu. Iar partea misto e ca Sony foloseste memorii ultra-rapide, GDDR5. In plus, la Microsoft se mai adauga abonamentul lunar la Xbox […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.