Play Station 4 a luat fata Xbox One la E3. Microsoft are impresia ca poate impune utilizatorilor ce sa faca
Scris de Daniel Ionascu
Daca toata suflarea tehnologica dezbate de doua zile noua interfata din iOS 7, prezentata la WWDC, asta nu inseamna ca la evenimentul E3, destinat jocurilor, nu se intampla lucruri care zdruncina la fel de mult peisajul tehnologic.
Atat Microsoft cat si Sony au prezentat in detaliu noua generatie a consolelor Xbox One si Play Station 4. Iar daca pana acum Microsoft a provocat imaginatia gamerilor din intreaga lume, stirile din ultimele zile incep sa incline balanta in favoarea Sony.
In primul rand pretul de vanzare este mult mai mic pentru produsul japonezilor, PS4 costand 399 de dolari fata de 499 de dolari pentru Xbox One. Si chiar daca am include senzorul PS Eye, echivalentul Kinect, pretul tot ar fi mai mic, din moment ce perifericul costa 60 de dolari. Diferenta e japonezii nu impun utilizatorilor sai cumpere obligatoriu propriul accesoriu. Iar partea misto e ca Sony foloseste memorii ultra-rapide, GDDR5. In plus, la Microsoft se mai adauga abonamentul lunar la Xbox Live.
O mare problema pentru Microsoft o constituie si restrictiile impuse. La Sony jocurile pot fi imprumutate prietenilor si chiar vandute la mana a doua, pe cand gigantul din Redmont are conditii draconice, cum ar fi faptul ca poti imprumuta jocurile dar doar pentru o zi sau faptul ca producatorii de jocuri pot cere blocarea fiecarui titlu cand vor. De asemenea, Microsoft cere ca utilizatorii sa se logheze zilnic pe serverele sale.
Faptul ca Microsoft se vede stapana pe bunurile oamenilor si comanda ce sa faci si ce nu inclusiv dupa ce ai platit atat consola cat si jocurile este o problema grava.
Politica de jocuri va indeparta, probabil, si retailerii care comercializeaza discurile, precum GameStop. Iar aici rezida un alt avantaj puternic al Sony, care va avea si puterea marketingului pe ideea ca utilizatorii pot folosi consola oricum doresc. Iar retailerii de jocuri folosite sau cei care inchiriaza, precum RedBox, vor promova mult mai mult dispozitivul nipon, de frica sa nu-si piarda painea, mai ales ca producatorii de jocuri pot acum sa blocheze oricand folosirea unui joc.
Un argument in plus il constituie faptul ca PS4 nu are restrictii in functie de regiune iar utilizatorii pot schimba singuri hardul de 500 GB spre versiuni de capacitate mai mare. La Microsoft nu e posibil.
Microsoft s-a mai laudat ca are si un puternic sprijin al dezvoltatorilor indie (independenti si mici -nr), doar ca si Sony a usurat realizarea de jocuri pentru consola sa.
Update: IDC noteaza ca si alte companii au mai incercat sa restrictioneze pirateria dar tot ce au reusit e sa alieneze gamerii. Piper Jaffray considera chiar ca politicile Microsoft privind jocurile vor afecta vanzarile.
Etichete: AMD, E3, extern, jocuri, Kinect, lansari, Microsoft, Play Station 4, PS Eye, recomandari, Sony, stiri, video, Xbox One
Comentarii (4)
[…] performanta datorita cipurilor realizate pe comanda pentru consolelele de generatie viitoare Xbox One de la Microsoft si Play Station 4 de la Sony, care acum incep sa apara pe […]
[…] a jocurilor prin Xbox. Cele doua companii au lansat recent ultima generatie de console, respectiv Play Station 4 si Xbox One si se afla intr-un razboi al declaratiilor privind vanzarile si preturile celor doua dispozitive. […]
[…] despre strategia Microsoft. Gigantul software a infuriat utilizatorii cand a anuntat initial ca nu va permite inchirierea si vanzarea jocurilor la mana a doua, dar pe urma a revenit ca urmare a reactiei negative a publicului. In final, utilizatorii au mai […]
[…] la pachet cu Xbox One la pretul de 450 de dolari, in timp ce pretul normal este de 499 de dolari. Microsoft a speriat anterior gamerii cu cerintele noului sistem, respectiv necesitatea unei conexiuni online permanente si obligatia de a cumpara si senzorul […]